美國 H1B working visa

90 回覆
1 Like 7 Dislike
全世界一齊攬炒慢慢排
唔知話佢地本身慘(好似話本身印度人要超過10年) 定 搞到要一齊仆街正撚屌好
真係過左S386 全世界既人以後想用EB 移民都會等好耐

因為以前玩country limit 制

如果真係通過左S386

印度人堆左好多年既backlog 會加快

個陣file petition 都要等起碼都等5-6年
你而家渣香港身份讀緊美國學位?
撞正COVID/金融海嘯都幾難搵工
https://www.flcdatacenter.com/OesWizardStart.aspx
呢個網有得睇
係跟你城市同埋職業分
但新規之下Level 1 係0%
起碼要level 2 先有機會抽中
正是就畢業唔想再讀,但咁嘅時候出嚟搵工聽食屎。本身諗住opt⼀年先再讀上去,但係依家逼住要讀咁
早幾日參議院過左
睇下今届完之前眾議院過唔過到
唔該哂巴打
侵侵咁憎移民,china joe又唔會幫香港,好似香港人點都唔會好似喺英國,加拿大咁容易攞到工作簽證
乜major先
同埋ug定ms grad?
唔識人做醫療
之前有朋友讀醫療個方面
但佢畢左業揾唔到工所以返左香港
係架
所以愈快申請愈好
非法移民
唔係合法移民!
呢兩個國家係半賣半送賣大包喎 唔可以拎黎比

要求仲低過支那人拎香港身份證
我覺得最麻煩係你要搵人sponsor

拎OPT做住公司都叫有incentive幫你搞
巴打咩degree grad? 咩major?
而家好似仲要等眾議院過埋就比總統簽

不過又就黎總統加兩院換屆

又未必過呢條Bill

又要睇下呢條bill生效日期又要睇下幾時

佢應該會set 個過渡時期
醫療方面。ug grad可以做assistant不過最後點都會讀上去只不過唔想ug連住grad school咁讀
唔係做it狗本身工都難搵
祝你好運
多謝巴打
kamala harris有份推s386...
醫療要sponsor 真係難...
不過我大學無醫療系
所以我唔太清楚實際係點
以為醫療方面需求大會易
最仆街既係佢地abuse 個H1B system
一個人交幾個application
太多人抽中左H1B 要拎綠卡就搞個s386 出黎
仲要一個人帶成村人黎
因為就算你係dependents 都會佔左一個綠卡位
如果過左呢條bill 美國都幾難再吸引到新既人才黎
應該一早改做計分制咁就唔洗煩
STEM degree有三年OPT,抽中H1B機會較大。唔係STEM可能得一次機會,公司唔敢博嘅話可能一開始就唔請,除非有得整L1/O1。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞