(啟示書院) 改名 (現代持續教育中心) 後, 準備呃人? 各位DSE考生, 請小心!

171 回覆
61 Like 0 Dislike

個條款係咪有咩問題?

係 現代持續教育中心

仲有呢個
你星期一問佢你個course可唔可以退留位費同註冊費 再問埋personal data會唔會消毁埋 學費多數唔退但你冇交唔洗
冇問題 姐係用你提供資料通知你任何嘅消息 例如透過你提供嘅email通知你有咩新嘅課程、新嘅活動同你嘅成績
其他院校都會咁做
但有寫提供第三方機構?
有機會比第三方 例如我讀btec 我嘅名係需要比英國嗰邊出cert 英國嗰邊就係第三方
如果你驚啲資料賣左比人 咁你咪星期一問清楚會涉及邊啲第三方.....
BTEC, 乜唔係都係屬於英國咩?
如果係, 應該就算唔使第三方, 都可以有cert
我(第一方)資料比學校(第二方) 再比資料英國(第三方)出cert....
學校係代理 英國負責出cert
如果係咁, 即係就算本地大學e.g 三大 都會?

因為仲要畀政府認證
三大係本地課程自己學校出cert ,資歷架構認可左課程,理論上張cert唔會涉及第三方。不過都有機會比第三方如intern公司。
岩啊,政府搞既野唔會衰得去邊,好多ive仔最後都升番上理大。
比我我會讀IVE好撚過
如果攞我資料, 去財仔, 算唔算係第三方?
算.... 但去財仔係不正當使用資料,可以告佢,正常學校只可以用於內部行政,仲有佢第一條寫得好清楚只供報名用
其實我有樣嘢想問樓主好耐,問嘢之前可唔可以用下個腦諗下野先?唔好咩都問,雖然有言論自由但其實你啲問題嘅答案好明顯...你真係驚嘅,咁就返去逐條逐條問負責人 ,而唔係上連登可以解決
加上,你連fd駁hd都要兩年幾至三年都唔知真係好難幫你,同埋你有上進心話想上三大係好事但同時覺得你諗嘢太理想化,你唔清楚個難度係邊,除非你之後幾年不斷學返英文同溫書攞高GPA,如果唔係都幾難入到
其實香港有大把學店 只係呢間個名特別臭 我明白可能係呢個原因導致你有咁多憂慮但佢唔會咁樣做 最多學費食水深
我雖然都係垃圾一個冇資格咁講 但至少可以講到我同朋友嘅經歷比你知
Google search八萬蚊騎呢課程, 所以有前科!

另外雖然我知我煩, 但可唔可以再解答下, data will be handled by home?
佢第一條英文版有寫呢句,
假如, 佢哋家屬係財仔, 咁我可以點做?

我亦都查過home嘅其他解釋!

幫你整咗, 我啱啱先搵到點樣整
都話你有唔明問負責人 唔係上連登 再唔係問律師啦 我唔知呀
我只可以講佢係學店 佢嗰啲course好明顯用泥賺錢 私校可以自由開班 同埋佢會同其他學店合作 但唔會有人報啦 佢多數開正常商科嘅course....... 以我所知 佢比教育局周左好多次 比人告都試過 最尾冇事 至於點解學店仲生存到係因為佢地跟足教育局規定
冇錢請律師, 所以放上連登問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞