(啟示書院) 改名 (現代持續教育中心) 後, 準備呃人? 各位DSE考生, 請小心!

171 回覆
61 Like 0 Dislike
push
push
push
push
push
push
push
極度懷疑 現代持續教育中心 違反商品說明條例
push
佢嗰個第3級資歷架構除左搵相關行業工作之外就冇用
但佢一定唔會就咁講可以直接上到大學 因為你仲要讀BTEC/AHLA先可以升上去 BTEC Lv5 係香港資歷架構嘅第4級(網上有講)而且BTEC HND係香港大學認受嘅證書(大學網頁international qualifications有寫 可以睇睇)但據我所知AHLA好似冇大學認受性雖然我唔知有冇睇漏

BTW 我都唔建議讀落去因為佢好似冇開BTEC 建議樓主腳踏實地讀返毅進/retake再入HD 但讀ive要簡啲實用嘅因為唔識用嘅其實你係邊度讀都係一樣 HKCC同HKUSpace都可以試試不過大前提係要樓主進修下啲英文 呢兩間同學之間啲競爭好犀利 如果你想入返三大就要中英文DSE攞返3或同等學歷

利申:係入面讀BTEC 我都覺係學店但未至於講到你咁樣
仲有讀BTEC係適合半工讀嘅人 當年一路返pt一路讀因為我冇錢 求其想有個high dip就算
如果樓主真係想升大學 我建議你讀毅進再搵啲工程或醫療嘅實用科 hkcc會容易啲升 聽聞poly鐘意收親生仔 但三大就唔好諗住因為真係好難升
push
push
又話冇開?
又話喺入面讀緊BTEC?
我幾年前讀 佢依家冇開只開AHLA...
push
AHLA 係咪wiki顯示嗰個?
有冇link
Ys
呢啲正宗冚家剷,推到比所有DSE考生知
部分外國u會認受ahla 但local u 未必會
Ahla係外國知名度大啲係職業導向啲cert 相反係香港冇咩人知冇人睇
睇其他posts 樓主都係想上local u所以我就唔建議你讀
不過想提提 讀毅進升HD好容易但升上去ugc就好難 見你係其他post更話想入三大就難上加難 因為經non jupas 入三大啲人通常係dse二十幾分但中英文失手攞2或GPA3.8-4(如果有錯 其他Ching指正同補充)而HD/asso較易入bu/city/poly
以樓主嘅情況真係唔好諗住一步登天 真心建議你用一年時間讀好返啲中英文先 讀fd&hd同時進修英文 考返dse/IELTS 咁你入local機會會大左

利申:DSE 15-20分 讀btec純粹攞個high dip 以上係我同屆friend嘅經歷唔知幫唔幫到樓主
補充多啲 樓主你第一頁所講嘅其實唔成立我讀嘅時候都未聽過會咁 雖然之後唔知有冇人咁講 當年我讀嘅時候其實已經有類似傳言 我以前都想知佢係咪呃人 但我見大學寫認受我就冇理到
至於點解樓主你覺得俾人呃 係因為你對自己嘅未來都冇目標同充滿不確定性就比佢地游說左去讀 讀咗之後同你嘅期望有落差而後悔讀呢間 個情況好似salesmen 不斷sell你買野 件貨都唔知啱唔啱用就買咗 成件事件貨本質係冇問題只係唔啱你姐 但通常又唔會怪salesmen氹你買野
當然我唔知佢地有冇誇張失實咁講 有嘅當然要指責
你會問我當年有冇比人說服到 我唔會話冇 但佢比到我要嘅high dip我就冇理佢
所以樓主你用一年時間諗下你想行咩路先報任何course
純粹見到以前好多連登仔講

試下search啟示書院 in LIHKG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞