(啟示書院) 改名 (現代持續教育中心) 後, 準備呃人? 各位DSE考生, 請小心!

171 回覆
61 Like 0 Dislike
有好多呃人嘅學店大家都唔知!
所以要查清楚!

如果唔清楚, 最好去教育局度, 打電話查清楚!

現代持續教育一定會話自己係好, 因為佢係既得利益者!

所以要查嘅, 搵第三方好過E.g 香港教育局

當然亦都可以去政府資歷架構網站查詢!

只有第3級? 咁我去毅進或者讀FD好過啦!

聽講, 佢哋會話教育局資歷架構網站係假, 又會訛稱話, 我哋等同於高級文憑, 讀完一年, 就可以升到大學!
雖然唔知係咪真, 不過我真係打電話過去唔同嘅大學問, 佢哋都話現代持續教育中心嘅證書, 冇得用佢嚟入我哋嘅大學!
亦都打過去高級文憑或者同等學歷相關院校問E.g VTC ASSO 副學士, 佢哋都話, 唔可以用現代持續教育中心證書入讀我哋嘅院校, 我哋唔承認。
唔信我嘅,可以自己打去大學同 有第四級資歷架構相關嘅院校問!

雖然我冇問返現代問返轉頭, 不過佢哋可能會話 雖然, 你係寫住基礎文憑, 但你係等同高級文憑資歷架構學歷, 只不過冇任何院校願意收你, 但係, 我攞證書嘅目的乜唔係去升讀更高學歷嘅院校咩? 咁即係現代持續教育中心張證書係垃圾!

如果諗住就咁讀完資歷架構3出去做嘢嘅, 我不如讀毅進同FD好過!

另外,
毅進同FD起碼會有學生資助!
但係

貸款就叫經濟援助?
毅進同FD, 如果你真係好窮嘅, 起碼可以免學費!

現代持續教育中心垃圾!
冇得免學費或者減免!
而且啲設施又差, 完全唔似大學! 甚至普通嘅學校都唔似!
push
push
push
讀IVE好撚過啦!
push
如果真係只有三級資歷架構, 但係自稱自己有四級或以上, 係咪可以去蘋果報料?
雖然係聽返呢, 件事
上邊係聽返嚟, 唔知係咪真, 所以我咪打去教育局問
push
push
即係 啟示 畀 古代收購咗?
呢樣就唔知

重點係, 聽講現代持續教育中心(啟示)又想呃人
push
不嬲同一集團架啦
我反而好奇佢點sell你
應該係有利益關連嘅人開咗間公司,左手交右手。
讀專業證書同文憑,絕對唔建議搵哩類公司,因為HR一定會質疑點解有IVE唔讀要去所謂xx書院,判斷能力一定有問題。
就算IVE唔收,都可以去VTC青年學院,或者明愛白英奇之類,起碼個名有人識有人認,間學校有規模有制度,
去袋袋持續教育中心、啲sales吹到天花亂墜,一出嚟起碼二、三萬,留學有認可,好過讀IVE,催人俾留位費,但啲證書好過VTC根本不合邏輯,啲海外大學校外課程出嘅文憑,就算當地都無嘜牙力,何況係香港。
Push push push
利申 曾經中過伏讀過一個月
有交申請表?
點解就算當地都冇牙力?
求下巴打自己, 都開下post講下

因為好似得我一個講
唉 大家小心啦 而家社會變晒質 個個都偷厄拐騙 學生錢最易厄
大學本部同校外進修部有別,即係hku本部出同space出有別,
何況哩類公司唔係搵野雞大學出,就係搵不知名海外學院校外課程出文憑證書,但呃香港dse生,講到係香港讀怇哋搞嘅海外院校課程仲好過讀嶺南教院,xx書院嘅所謂student helper係唔會俾時間你思考同查手機,不斷催你話好多人報咗,得返還少位,你唔讀就俾咗機會人,要你俾咗留位費先。
可以睇返幾年前嘅國力學院。
push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞