自己一個食飯好撚正

528 回覆
4772 Like 41 Dislike
真! 同人食飯如果唔講嘢就會尷尬,但講嘢就會影響食飯興致
返工如果啲人話「一齊食飯吖」
我係個心即刻屌佢老母
阻撚住哂
一個月有一日會同同事出去食
宜家連嗰日都唔想去
同ching一樣,真係間唔中就要畀自己孤獨下
其實有時我都想靜靜地係office食所以之前會帶飯
但d同事痴線到見到你帶哂耳機都R水吹
咦?今日食咩餸啊?
煲咩劇啊?呢套好睇架?
煩到嘔靜下都唔得

最後唯有自己出街食 仲要諗下邊到可以避到d同事
毒撚都要搵咁多藉口
唔洗等人出發,想食咩自己揀,仲可以去遠啲既餐廳。大多數時間唔洗等位,食完想坐陣慢慢飲野又得,想快手食完走又得。
可以睇片、玩電話,或者專心食野又得。
自己食又快有時間剩自己鳩行下
直頭skip lunch, 去做gym
入廁所eat
同事真係分分鐘幾個月後走埋過多排見到佢叫咩名都唔記得

工人姐姐就2睇啦,一齊食我覺得係一種尊重,睇你點對佢啦,你真係淨係當佢奴隸呼喚指點,一齊食係唔安樂,如果你平時對佢好,真係一個”人”咁看待,佢應該唔會介意同你哋一齊食,反而有種温暖嘅感覺

利:以前工人姐姐當佢一家人,從來唔會刻薄,賺夠走左都間唔中返嚟探我哋,仲有買手信
我試過幾次,有次仲搭埋枱
咪打聲招呼,食完講句走先啦。冇咩問題。
所以我帶飯,渣渣淋食完出去行吓商場,爆個石

同同事一齊食好撚煩,又唔想撩牙 又廢事大力呻鼻水
又要keep住搭嗲,唔出聲 會比人潤:你好斯文文靜啊~食飯唔出聲嘅?~

屌你老母 係咪得香港職場咁撚麻煩?
一個人食先正 可以好自然做自己野 又可以一路聽歌一路食反
Hi

利申:PO飯
我中意買外賣返去食
邊食邊睇片好c伏
靚唔靚?
鍾意一個人食
自己對食冇咩要求,最緊要平,想慳少少飯錢,如果同同事食又要就佢哋
呢啲叫蛇王
日日帶飯
食飯就睇netflix
ching識嘆,我都係一條友食飯
拎部電話一路上連登一路食飯不知幾爽
如果係曾經邀請過你一齊食,你拒絕
跟住比人發現自己一個出去食
一定比人覺得係唔合群,你係公司都幾難有運行
真係唔夠膽做得出
同買外賣自己一個係公司食係兩樣野黎
因為其實大家都明白想自己一個係office休息下
自己一個出去食係擺撚到明話比人聽唔鍾意同你食
同同事食,要對住冇話題嘅人班人講廢話
明明大家都唔想講私人野又要夾硬搵野講

衰啲嘅仲有啲仆街夾錢果陣走數

Btw日日食譚仔命都短幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞