自己一個食飯好撚正

528 回覆
4772 Like 41 Dislike
初初出嚟做嘢, 一夠鐘就即刻彈起身自己搭lift落樓食飯, 後來阿頭話happy Friday要一team人食, 之後每個禮拜五都要比佢夾住去同班同事食
如果自己一條友食到一半
撞到成班同事嚟食
應該點應對
自己食,中意食乜就食乜,聽住歌上住連登咁食都唔知幾爽

有時同同事lunch就係要嚟收風嘅時候
係㗎,要同啲好乞人憎嘅人一齊食
我諗香港地冇乜人唔憎自己啲同事㗎啦
(香港人永遠一有利益關係就起「爸廿」)
但要收風,冇計
除非 hea工一份,唔望升職,就是撚但
有時同同事lunch就係要嚟收風嘅時候
係㗎,要同啲好乞人憎嘅人一齊食
我諗香港地冇乜人唔憎自己啲同事㗎啦
(香港人永遠一有利益關係就起「鋼」)
但要收風,冇計
除非 hea工一份,唔望升職,就是撚但
有咩問題
同佢地有親?
咁撚在意別人眼光
你就姐係廢人一個啦
見到咪見到
冇野應對
因為感覺都冇
成日自己一路食一路睇連登睇到笑出聲
可以聽住歌上連登食飯無人理你
自己一個又唔怕隔離口水噴落自己到

重點係唔洗同人逼
個個睇法唔同啦 我成日都去光襯同一間好細既餐廳仔 通常都係得我一個 熟左就自然會同老細吹兩下水 我覺得咁都好舒服 至少打個招呼講下野都好正常 而唔係全程粒聲唔出咁冷淡
一個人食飯我覺得無乜問題 其實根本無人在意你
識食
獨撚絲here 經常性一個人去食黃店
自己一個食真係幾好
再唔係就買外賣都唔想join d同事
岩啊
下下陪笑講on9野真係好煩
「咦你個牛腩飯未到嘅」
「佢d牛腩重響牛場養緊呀嘛」
*啊哈哈哈哈哈哈*
啱呀
其實過到自己心理關口就得
但實會有人歧視
same
如果行到間餐廳見到有同事響入面食緊 仲會即刻掉頭走
買返自己位食 開心
我就鍾意扮唔肚餓
然後一個人去食下午茶
樂湖刀削麵
啲同事成日話我食嚟食去都係同一間外賣唔悶咩
唔悶阿
買返嚟食可以唔洗同人傾計
又可以坐下 唔洗行嚟行去
唔單止食飯,做乜都好享受一人之境
有次我自己一個食,
畀班同事撞到。

同事A:哇你做乜自己一個食咁慘呀
同事B:吓?自己一個食先正呀⋯⋯

嗰一刻我除咗慶幸有同事B嘅認同,仲睇得出佢眼中流露出嚟嘅羨慕⋯⋯
日日都自己食
不知幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞