歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (54) 愛好和平的交流區

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
佢講用滲線液爆咗膠,我估佢係用田宮嗰枝
咁當唔係柒左冇落pc膠,係真係隻野有問題
咁係咪應該打銅枝or變用磁石
why not 攝紙/ blue tack
好想講多次tim,但我應該講埋e次就唔再講
就算有噴油都好,只要件零件係左右對夾拍埋,用有關x20溶劑就有機會爆膠
左右夾拍埋d膠有機會比入面賺開左,變相d膠位會拉薄,x20本身腐蝕性比其他溶劑高,只要一用有關溶劑就好易有痕開情況
解決方法就係對於左右夾ge件滲完線/最後完成曬所有先拍埋,咁就唔會有上面ge問題出現

另外刻線過深都會有同樣問題,原因大同少異
如果想單純變緊,落小小膠水/白膠漿
之後不轉郁佢,咁個位就會因為有膠所以緊左又唔會影響可動
但如果武器太重搞到不舉就要手臀上銅支
AV air 滲線超好用
又安全
Cheap玩用水開又得
(但推薦flow improver + thinner, pigment準啲入坑,唔會畀水推散)
爆膠會唔會係白電油落太多 又用力抹 咁樣好易爆炸
不過試左AV 嘅wash
就唔洗搞咁多野
用酒精得唔得
有時用av油手油即刻用水/av thinner抹漬,都抹唔走
蝕左落去
用75%酒精就得, 試試
Av thinner 好撚strong 架喎
竟然抹唔甩
唔知關唔關噴消光事
從未試過噴左先滲
想問下 新手係咪唔好玩無縫?宜家學緊滲線
見到玩無縫同磨埋好鬼靚
試下啦,唔算難
但要小心痴埋關節位
想問下磨左先再痴實佢?但磨過後d有d花同啞左色 可以點搞?
比條明路你
去執隻廿蚊BB戰士黎練
想降低顏色彩度可以點
噴巴巴唔想d色太鮮豔
eg 黃,紅色位
厚噴消光或者溝白色
唔學咪永遠都係新手
無繨係入門基本功之一
買隻平平地幾十蚊練吓
各位巴打我都入坑砌女鳥

$70入手,平平地素組玩下
估唔到隻文奈又幾大隻 高過1/144,係d 1/12人仔size黎,笨大都係用星戰個d人體關節

未噴過人仔,未諗上色要點搞,如果噴都係平噴+消光,歡迎老司機畀d意見
建議揀d唔洗搞夾口既黎砌算啦

依家d模型好多都唔洗,舊模有愛另計
有冇人知呢盒邊到有得買 搵咗好耐都未搵到
補多張畀大家對比下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞