歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (54) 愛好和平的交流區

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
隻金而家出嚟好似唔夠閃所以覺得有啲似屎金, 會唔會之後上啲珍珠漆 (例如mr crystal color個啲有色珍珠漆) 上去等佢閃啲
btw其實我覺得隻色幾好
齋睇係有啲屎色咁既,但最後都要睇埋佢配咩色
佢如果成隻lancelot 既白色都係佢件白金色咁配,其實好睇過閃令令金色
燈光相機有影響掛
組裝好晒有其他色對比應該好d

等我成品

不過唔知幾時
你又岩, 要睇最後襯出嚟咩樣
竟然知道係咩機
同感
巴打覺得全機上光油定非金色部分上消光會好睇d

爭扎咗好耐 偏向想全光油
定係全機半光 好難揀
呢排想試玩pearl clear,扮metal build
用邊隻油

youtube omgtoy條友教濕噴可以噴到珍珠白但冇咗d粒粒 噴完好似titanium finish咁
睇下岩唔岩洗

有樣邏輯要講講
遮蓋係睇果零件ge需要,而唔好睇上色步驟/慳油
到時彈膠紙/包唔好又要再重頭處理過
凸ge位一定唔好遮所以處理好凹ge位置先
你寧願有d地方要返回頭再噴但安安全全,定為左慳油慳時間但出錯機會大?
新手留名

第一次玩舊化,之後可能再加返黑、銀咁做甩漆

仲有之前人生第一隻MG, RX-78-2 3.0
上完金屬色噴光油->滲線->癡膠紙->消光
咁樣膠紙唔洗癡得好仔細噴到出界少少都得
而且又唔係鏡面發色唔係差好多
驚既咪用御電館個隻透明油囖香港有賣的話
深淺色唔係我主要會考慮因素
隻油遮唔到/影響個發色,咪打層薄灰落去
ok wor,呢條片做到我想要既效果
我覺得依家岩岩好,唔中意跌落屎坑果款
一樣,但係加銀色做輕手甩漆應該正
錶西坐左係喇叭
就係睇youtube見到人整感覺幾正,想試下
個陣張枱冇位擺,唯有用blu tack痴住佢patpat
https://www.kotobukiya.co.jp/labo/labo-230758/
官方已經知道你班毒撚諗緊d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞