IT討論區(101)向着偉大的HBU道路前進!!

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
原則上sa 係唔需要由寫code 做起
不過香港似乎大部分都係ap 升上去
(其實唔少都係title 升 職能上無分別)
其實呢啲好講sense嘅

曲狗放左工,自己咪又係user黎,UI好重要
FG嗰陣我覺得揼得好揼得專就得,其他是撚但
而家就發覺真係要識吹都識砌ppt

香港做SA乜都要識
UI好緊要但部份曲狗(包括我)都唔會理連埋部機係點樣,但BU就好著重呢點
UI好重要
班友照搬web ui落app咪炒車囉
大把designer 成個ios mockup 掉俾android developer 由佢自生自滅

google play 見唔少screenshot 係ios 底
無問題啦
行到咪得
SQL呢D 我成日要用時先即時GOOGLE語法都係鳩join。鳩開TABLE/VIEW出事時慢慢諗。
行agile同SCRUM邊得閒同你慢慢DESIGN正常就叫返個SA黎專登DESIGN同CODE REVIEW。CODE狗唔應該搞任何DB野
識play
其實正常你見得SYSTEM多左同一個DOMAIN的SYSTEM都係照抄加減少少FIELD,堆DATA點分法,咩情況下做SYNC都有條路捉,同一個DOMAIN做耐左要個CODE狗求鳩奇DESIGN DB都可以有紋有路。
我平時見到啲人用哂啲符號嚟做分隔符放舊 map/list 入同一個 field 度
死質爛質學壞手勢
9999;77777;00000:666666;88888|6666:77777|777777;

連 foreign key 都唔識
放到先得架
我呢邊個 designer 上係隻 app 度做 mouse interaction
left click 想點都算 咪當 tap 做
right click 同 middle click 都話要有 interaction
fine
但係講緊 19 年 iOS 搞呢啲嘢喎

然後話到事嘅唔出聲應承咗
咁樣好多時係因為business logic寫好晒但client無啦啦加request,現有field滿足唔到但又唔想搞到db因為會搞到model / container
呢啲係唔肯擴充啫

佢嗰啲係 day 1 已經出現
係現象級個個系統都搞十零廿個 field 都係咁
That’s where NoSQL shines
有時一個table/model其他team/system共用嫁改完其他system出事邊個負責
呢個係系統設計/分工問題

咁樣加法其實都係改咗資料格式
都係會搞死人
個系統會食唔到個咁奇特嘅資料
本身 expect 落個姓名就算
你呢頭俾成家人落去

我講緊個問題係一開始做一開始 dev 就咁玩喎
舊公司擁抱 oracle 產品
Right click不嬲係long tap
Middle click你問下佢可唔可以double tap 唔可以既就屌佢
NoNoSQL

佢唔要 long tap

都唔知佢有冇用過 iphone
UX Designer 喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞