IT討論區(101)向着偉大的HBU道路前進!!

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
24條仔瘋狂格劍
一泊二日旅行
好腰好腎好男人

IBM個名就好聽
行內人一聽就知係SI公司
咪又係快速起危樓
就係不斷咁起垃圾
但係我想問係咪去SI公司打好個底先會好過我而家FG就係in house公司到做
未落過地獄要去下先開心?
你心目中個底係啲咩
SI唔會打好個底 甚至只係一路幫緊上手執屎 好睇運
但會多D機會接觸唔同既tech
因為係depends on project

就個人黎講基本上我頭2年半既SI生活令自己變左full stack狗
但有D language/design pattern都係之後做inhouse學

不過inhouse一般黎講都會用死一套tech stack
同埋做黎做去都係果D野多
World-changing progress
IBMers believe in progress—that the application of intelligence, reason and science can improve business, society and the human condition

Living our values
Dedication to every client’s success
Innovation that matters—for our company and for the world
Trust and personal responsibility in all relationships
純粹想之後轉工易轉啲,高人工啲咋
唔好諗之後 試下而家就去搵高人工既工

一黎 千里之行始於足下 你諗聽日有 係永遠唔會有 唔該諗下今日有

二黎 你唔去搵高人工既工 你永遠唔會知道人地想要咩

大個喇屌你 無人話比你知要做啲咩 自己去dig out人地要咩requirement啦
下下要人點 係抵無高人工個喎

利申 手巴下下要人點
屌 早知唔嗌小辣 辣到好燥
知道大佬
簡單啲黎講 既然IBM唔係高人工既工 亦都係人人都知係地獄on9 SI
咁我作為一個出得起高人工既顧主 我係唔撚會特別比高分一個做過IBM既candidate
等你難啲轉工 又可以少啲benefit
有無人聽過eclipse trading, 我見佢glassdoor review好極端
IT狗呢 諗梗報唔報
Support?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞