有無巴絲用過factiv.hk嘅護膚品?(2)

191 回覆
19 Like 1 Dislike
男仔皮膚暗沉+黑頭多
Pha+eaa 好唔好
我覺得完全冇
不過用EAA啲痘印去得快啲
我主要係額頭同下巴比較多暗粒
嚟M會爆幾粒瘡 (呢排天氣凍 少少C3P1搽埋額頭仲爆多幾粒瘡)
個人用落覺得factiv B310+NAG, B-complex對暗粒暗瘡 都冇咩用

用Eve lom rescue mask覺得可以令暗瘡快啲平 消得快啲
如果長期來講暗瘡都好勁 會推薦慢慢開始用retinol (減少出油+皮膚新陳代謝得快啲)

PHA2我未用過就唔知
之前用B310嗰陣初頭覺得少少粒粒
而家好似0作用咁
開始懷疑係咪factiv唔啱我用定係我太少step
如果系混油買C3P1面霜
千祈唔好搽額頭啊 會爆瘡

淨係用嚟搽眼底同塊面就幾好 幾保濕
以個人嘅理解, 生粒粒/暗瘡主要都係2個原因
1係hormone (呢個就醫生都未必搞得掂)

2係角質層堆積再加埋面油 = 塞住咗毛孔 加埋啲細菌搞下搞下就發炎
可以用aha/bha = 適當去角質
retinol = 減少出油

aha/bha + retinol都要慢慢開始 由低玩起
千祈唔好追求%用得高
如果唔係2種一齊用好容易炒車
2嗰兩種我好少做
絲打有無推介/建議點做好

因為幾年前有段時間係用曬洗臉+爽膚水+精華+暗瘡膏都唔得
反而同一個位喺咁反覆出大瘡+塊面狂爆瘡 要起碼成個星期先好
之後cut咗d step淨係洗面+暗瘡膏(Origin好細枝嘅暗瘡啫喱)先叫做好d+無咁易敏感 不過毛孔已經好粗大
所以最近先買B310用下睇下有無用
想平平哋, 可以上iherb買 試吓呢2樣

1. Cerave skin renewing retinol serum
[洗完面記得要**抹乾塊面先**之後搽1 pump]
覺得天氣太乾可以補少少lotion
一開始**隔日夜晚用** 唔好晚晚用
用幾次之後覺得第二日洗面 搽防曬 都冇紅冇刺痛
可以試吓晚晚用/用多少少 (呢點自己feel下 每個人皮膚耐受性唔一樣)

2. Cosrx BHA blackhead powder liquid
[洗完面之後噴d上面 多黑頭粉刺嗰啲位可以多d 覺得乾可以補少少lotion]
一個禮拜用1-2次就ok
一開始唔好同retinol serum 同一晚一齊用
2樣嘢都用慣左先 慣左之後有需要先一齊用 (都係果句啦 每個人唔一樣)

呢個組合 用2-3個禮拜應該有嘢睇 加埋都係三百幾
[啱啱開始用可能會有少刺痛少甩皮 自己執生 停一停好返再慢慢試]

希望幫到你啦
利申 唔係專業 只系鍾意自己研究吓
諗諗吓 hktvmall 都有隻Stridex BHA 潔面片
一開始想試吓啱唔啱洗 仲抵玩過 Cosrx
可以試吓Stridex呢隻先
唔該你呀
冬天而家用rp5+ha3+c3p1 真係好舒服好爽
同感

用完會皮膚紅
有冇人用過RP5?改善毛孔粗大嘅功效如何
去印用邊隻
Work唔work?
想買返枝B310+NAG 點知無貨
希望B-COMPLEX快D補貨, 差唔多用哂
有無人想夾factiv
我淨係想買B5

新手留名入貨
屌 佢幾時先肯改佢個閪樽設計次次用到最後三份一都超級難拎出嚟.......
投過票話唔改架
利申:覺得個樽唔好用 轉埋會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞