[年經] 讀化學出路

202 回覆
2 Like 33 Dislike
人地個稅起碼真係平衡返個收入。
香港就用樓價來做稅。你賺得少真係連住到冇得住咁滯。
好似會睇埋你讀既科,我識果個有幾科food/ env有關既科
再唔係讀個env master,咁就一定有written 既機會
hi 一定要同bio/ food有關先得筆試
Environmental master一定得
識人讀env master係現職HI
Ug 都係讀chem
識人ug chem冇讀master都做到HI
去外國讀grad+post grad 揾工搞移民

我係science grad結果食屎
製冰做heisenberg
phd做research其實都好大競爭
個環境越來越差
因為全世界都開始有太多Phd 但職位供不應求
讀science係香港真係會乞食
出黎唔係做 Sales 就做lab
再唔係就去中學做lab technician
最好嘅出路就係公務員
香港搞科研真心得啖笑
跟本讀sci 既就係為咗張畢業證書
其實樓主第一日揀 chem為左乜

第一日填jupas 就知道三年後 唔會做返本科野
我個三年就係返partime 搵錢同閒時學電腦 (20年前 識少少html 識d excel 都叫ok)

到而家呢個年代
樓主試下 物管 囉 唔係就又係sales 保險佬個D
叻D 既 搵大公司mt
做medical sales/政府工/教書(機會極少)
想要好一點的出路就盡快轉系,除非你研究能力極強

利申:曾由三大Chem轉系走
Grad左就讀個轉行用既master
如果係型爆毒撚呢?
陰鳩公
人板係到讀完乞食中點解年年都有人開post問,其實讀之前應該都預左嫁啦
其實真心應該趁大學三年,train定點apply ACO
公正行即係SGS?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞