[年經] 讀化學出路

202 回覆
2 Like 33 Dislike
全港得1個
講真,其實都係睇人。但如果你好撚outgoing,好撚醒,其實你讀邊科都撈得掂。
但如果講science,一般畢業生前景真係極差

如果你去做lab, 真係不如去做七仔。
做lab, 一日到黑聞撚住d chemicals, 命都短幾年。無限OT先得雞碎咁多,重複性高易被取代。加上根本冇前途。隨非你上到management, 否則你想過20K都可能有難度。比你過到都唔知要捱幾多年。但你要日日比人卒數,睇你果間咩lab, 分分鐘有返工冇放工。
屌那星,咁的待遇真係不如做ACO算。
如果你頂得順港共d濕尻政策都可以去做老師。不過我當年send左上百封求職信都冇回音。不過都十年前以上,依家可能好d....

當時我係...
UST chem + PGDE + second up + 兩個sem dean list
做 lab 係為興趣,不求回報
正如巴膠走去揸巴士一樣
巴打介唔介意分享吓而家做緊邊行
宏觀講呢行
CHEM真係狗都不如
銀行你垃圾極 入到去都都起碼會有機會25K 以上
CHEM 你幾撚醒都好都係得12-13K
讀上去 先有機會18K
Phd 果班真係個撚個都係入到GOV LAB 咩
咪又一堆得20K多D

呢一行最撚低賤就係QC同testing lab
日日返工吸毒....真係你做埋我果份算

我勸咁多位唔好係香港入行
真係有興趣既 做RA好過
起碼似返個人

#同埋唔好再讀上去啦 浪費人生
香港做lab 人工低過茶餐廳

真係中意lab 建議移民
RA都低人工...
同埋testing lab, 我心諗屌佢老母啦,咪又係篤數。古古惑惑野,成行都知架啦。
其實佢地係唔需要chem grad, 佢地需要IT專材,幫佢地偽造report就岩
連做lab果part都慳返
根本就係F.5都做得既野
係D ISO on9 寫埋D咩學歷要求
屌你老母 出個牌仲好啦

科學園都有17-20K啦叫做
仲可以準時收工
不過前途都係0 升職你諗都唔洗諗

數呢家野唔洗IT架......run機之前已經搞店
係....佢想要乜撚野數。
倒返轉頭計返比佢就得。
你想誠實佢咩?佢就係咁卒尻你。
檢測與認証?食屎啦仆街
根本個個都知
廠剩係要張紙
LAB剩係要錢
無得繼續讀上去嘅就疊埋心水轉行啦
利申:行已轉
佢老味....
入到去學咩?就係學點出術。
乜撚野等d solvent乾多d先度野呀,改 weighting log,視覺藝術去搞條HPLC baseline,偽造titration result,放隻手指入部UV spectrum擋撚住個detector呀....

真係學到好多野
所以,你對science有熱誠就更加唔好做commercial lab, 根本on9.

對外人來講,真係咪撚咁信d乜尻檢測。
當年我地驗果d全部都係藥來,個個照出術。只不過可能維他命食你唔死咁解
你食放手指架??
我果間係搵紙遮一半

#教我果位同事唔知仲有冇做
藥有DH睇住叫做好D架啦

佢地會抽樣驗到fail封你廠就仆街

但LAB既話.....真係任你玩
依個真呀
做過一年commercial lab,全部都做過,由其是HPLC 拉curve, 個數做到正負100%冇難度
手指擋detector笑撚咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞