[年經] 讀化學出路

202 回覆
2 Like 33 Dislike
後期d 重量我全部作...
反正唔掂,佢一定叫你無限重做。
你d數出唔到,佢成batch野要銷毀,炒硬都得。
外國讀完chem 好多都會pg 讀pharmacy/medic
不過外國science 人工又高過arts/sosci ge

arts同sosci全世界都係乞食科
除咗名校/有背景
唉....
算啦,真係唔好做lab,唔值得
外國testing lab 都係屎黎
不過人地出路多好多
同埋唔似香港一生為生活為層樓
可以簡簡單單做LAB又得
專心研究又得
唔洗下下同同輩比較人工
放工開車周圍去Chill 下又得
係咪永遠唔會過20k
係呀 行pure science條路大多數都係屎

咁又係嘅 香港消費高 壓力大
我自己
2012 做 入職11k,做左三年到2015 13k。
走左出黎做sales。都好彩meet到target 三萬
上個月舊同事聚會.. 同一時期入職冇走到.. 都係18k...
生活成本太高
同埋整個社會風氣都係錢至上
八年先加七千
其實邊度都睇錢ge.. 不過外國有化工/藥業manufacturer要bio chem 人.. 香港來來去去嗰幾間規模唔大又唔請人。
讀得bio chem讀唔上去真係收皮
做化學老師,然後老來得子,但又身懷絕症,快破產,最後只好去整藍色冰毒,仲成為左大毒梟

仲世界都識佢
AI 機械人都殺到黎,做lab做分析都逐步自動化,唔再需要咁多人力㧺石仔同run 機,如果思維技能追唔上行業技術發展只能逐步被淘汰
HI 報超過2次,無筆試無面試
中大副校長
入麥記仲MT,包食唔會餓死
化驗師
老師做到嘔喎 星期六都要番工 又成日ot仲要進修我寧願唔要
20 年前三大chem 3rd hon
做足20年地產發展商
以前D同學一係lab 一係 gsk/同類 sales
請問巴打,三萬幾起薪,會上到近10皮, 五天工作,準時放工,不需進修,舒服,邊到有?

萬幾蚊都做唔到
You are god damn right
做狗屋化驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞