[年經] 讀化學出路

202 回覆
2 Like 33 Dislike
貪快。同埋可能手指個attenuation大d掛
其實政府化驗師係咪勁難入?
HPLC拉curve真係藝術來,雖然真係好撚on9.....
仆街,d inhouse methods 十個有九個都唔得。
問返,你老闆,原來連個validation result都係作
佢地叫手指神功
最pk係比佢hoklas 到個方法
然後每兩年一次adult 又要做番個數出黎
D spectrum print到勁細博佢睇唔到條base line亂咁黎
諗番起都覺得cls
總之唔好做化驗就得
無,已決定斬掉重練
唔可以叫難入

不過你要你香港幾千個博士爭2-3個位

tech 位就係十幾萬個人入面爭幾十個位囉
真心癲。
所以搞咩六大產業鴉,得啖笑。
最賤係,出report你自己都要簽名,有咩事就一齊死。
好耐之前朗豪坊電梯單野,後尾咪拉左兩個師傅好似?
其實佢地就同做lab一樣,一樣係日日比人卒數,不合理的工作環境,佢地唯有有不合理的方法應對。
但最後?就係呢d馬前卒比人拉。後面班蛋散乜事都冇。
當然香港好多行業都係咁,但lab係其中算係嚴重。
大佬,我唔想因為雞碎咁多,出事比人拉去座。
Waters 直頭改數無撚敵
港豬澳果到咪係咁囉
不過工程D LAB都係一樣
只不過係外行人
連造數都唔識

求其請個人返黎test 下就當係
我記得當年大家都係槍口一致狂屌果兩個師傅定咩
我唔係話佢地冇錯。
但做commercial lab的真係諗清楚,行內偽造結果情況非常嚴重。出左咩事,監都有得你座,但最後為咩?
你賺廿萬一個月咩?分分鐘你一年都冇賺廿萬,但出事就可能千夫所指。值得咩?
可以改到一大支peak係度出個負數既area
總之要條數,要開工,乜都唔撚理。
香港本身做檢測已經唔係特別認真,你遲下中港融合,加埋大陸班撚樣,真係你搭埋我果份
science本身仲要難讀,人地bba輕鬆讀四年(又唔好話人hea 人地都要讀書返實習,但輕鬆過science係事實),仲要grad左係香港人工又唔高,真係慘撚過狗,讀engine好撚過啦,起碼有牌考人工又唔差
利申 engine狗
你地果間要改機數咁辛苦

係sample 入手唔會易D咩?

或者自製sample
我果陣去外國再進修。
同班鬼佬吹水,又係講呢d science行業野,佢地聽到眼都突埋

我好記得當年,我介紹自己,我話自己以前讀chem, 咁可能佢地扮啦,但佢地都會覺得你有d 料到,覺得你係一個academic的人,我果下....真係有少少眼濕濕
我嚮香港讀science三年,我最常聽到只有"下?乞食架喎”,雖然呢個都係事實....
咁幾容易下
都係入返poly/東華 MLS 開開心心fg 30k算
改機數易d喎
Sample 入手一係改時嘅一係成條queue打過,麻煩好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞