唔好再係ig店買bagel

503 回覆
1183 Like 31 Dislike
https://instagram.com/hkfoodghost?igshid=o2fiqh6z50u6

一齊Follow hkfoodghost巴ig啦
Follow完好有驚喜 好滾動😭
巴打加油呀!!!!! 🥳
舊麵團無彈性又唔發起 搓到就死

利申 跟足
Bagel麵團係咁硬
發唔起可能唔關搓事wor
你包yeast開左幾耐
兩隻手搓好淫賤
一個月到...
有冇包好放雪櫃
下 無 原來要放落雪櫃
我有一個奇怪的想法
一開就要放
如果唔係一星期已經唔洗用
加咗啲全麥粉
已經220度焗咗20分鐘,但隻色都係好淺
係咪關全麥粉事
你個爐溫確定準?
唔知啊但個焗爐買咗半年都冇
你煮個到落咩蜂蜜
落咗黑糖
有分別的 蜂蜜上色最好 同會令身啲
出面仲會用baking soda 但屋企我廢時用

係咪用bbq嗰啲cheap蜜糖都ok
都可以
但杰啲效果最好 bbq個啲溝左女
但如果你唔想買 你入爐前搽啲蛋液都得
不過焗完會深色啲
打錯
溝左水

好嘅多謝巴打 下次試下
我都想問下師兄個包有無揸蛋漿
因為我焗左差唔多半個鐘但都仲係好淺色
但個底已經燶咗
不過應該都關我個焗爐事架啦

另外想問個問題
因為我媽咪之前都有整過包
佢係咁問我 乜bagel 要加老種架咩
我唔識答
我淨係話我跟人條片整

不過個面團揉極都唔光滑

照你張相睇你底火高好多 我諗你個焗爐偏細 你下次試下細火焗耐少少
外國出名既bagel都會落中種同埋發酵好長時間
我依個係日式同快既做法黎 冇咁香麥味但都會煙韌

至於搓唔滑就睇人 今次都幾多人整 我發現啲女仔都搓到 可能佢哋整開包識用力 反而男仔都唔係好識搓
我下次會諗吓點再教簡單啲

你下次可以試吓用棍壓到好平 再摺埋一齊 不斷重複咁搓試下
你都可以掃蛋既 但我上面都同另一位巴打講左 掃左會深色好多 但個種色會同冇掃焗到深色唔同
Btw你覺得味道/口感點
價錢好重要。。
其實bagelforever真心抵食
又有吾同味揀
芝麻 蒜 blueberry...
AEON 36蚊 計返 9蚊一個,你任何時間買都得。吾洗就IGSHOP 又要迫黨鐵
有時D 大熱 IGSHOP 賣到3X蚊一個bagel
真心肉赤
所以間中獎勵自己好laaaa

食bagelforever 夾芝士 夾蛋 仲正又有蛋白質
始終igshopD餡都吾算健康
又鹹蛋又奶酥又朱古力
大把貨
一田AEON TASTE 都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞