唔好再係ig店買bagel

503 回覆
1183 Like 31 Dislike
買個v仔個d飲品攪拌器整
酵母放耐左有影響既咩
唔怪得我今日整完全發唔到
基本上一開左一定要包好放雪櫃
幾個月就會冇咩力
所以最好買獨立包裝
絲打下次衰左早啲影相比我
買過包yeast
求牌子介紹
淨係識鑽石牌
我自己覺得冇咩所謂 台灣/日本都得
台灣既平啲 我有時會買日正
肉桂好正⋯⋯
聽日試下整,
知唔知波堤點整?
咩叫波堤 有冇英文
好臭
第一次聽人冬甩叫波堤
法文直譯
識啊 但同bagel差好遠wor
我老婆食開,佢話係唔同口感
佢食波堤唔食冬甩
Mister Donut在日本的代言肖像「波堤獅」,其實就是自該店招牌甜甜圈或集點送等行銷策略吸引消費者。波堤甜甜圈,因此有“波堤獅“的暱稱。波堤獅光靠「卡哇依」的造型,早已在日本紅翻天,日本Mister Donut為其開發周邊商品,除人氣最旺的波堤獅外,還有多拿滋鼬鼠等玩偶,並有撲克牌、旋轉咖啡杯玩偶、手機吊飾。

人地間野都叫mister donut仲唔係冬甩係咩
https://www.misterdonut.com.tw/ContentDetail/RichDonut%E7%B3%BB%E5%88%97-2005250001-246

人地仲有經典冬甩賣,甚至其他product-法蘭奇,歐菲香.
你係咪覺得1間鋪頭賣多過一樣產品係咪好出奇
當然冬甩有好多唔同做法
佢個個應該落左太白粉 整芋圓個種粉
咩呢請問?
留名 支持樓主
你明唔明我講咩 冬甩不嬲唔同樣叫唔同名 做生意手法黎 你去美國大把唔同名 話自己個隻最特別 咪又係甜麵包底
2種口感:脆/煙un
我朋友係台灣做依間既 所有donut個底都係個隻 味就再撈入去 同埋面個glaze唔同
咁平時溝通應該點講?
唔講波堤,我應該講煙Un 粒粒圈形bagel?
In Japanese, we describe Pon de Ring’s mochi-like texture as mochi-mochi (モチモチしてる) or mocchiri (モッチリしている) texture, but it does not always mean that the food being described is made of mochi. For example, bagels with a chewy texture can be described as it has a mochi-like texture.

The name Pon de loosely came from Pao de Queijo, a popular savory Brazilian cheese ball made of tapioca flour.

根本日本人就鍾意拎人地啲語言變做自己語言
你自己睇啲包/甜品大把法文 但佢地日本將個法文自己加一個解釋落去 完全唔關事的
你香港講波堤應該好少人知你講咩
台灣先會咁叫
咪叫mister donut既冬甩
講番正題 你想整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞