點解香港大學要讀4年

163 回覆
17 Like 240 Dislike
DSE 雞真係
關廢科咩事 神科就會鍾意common core??
都話冇睬佢囉 識人做都要死 好惡呀
會考/AL嗰時就本身3年大學
係因為2年預科+5年中學=7年中學
sor 以為research = fyp
不過應該都差唔多啦
又要dissertation 又要oral presentation
一年可以做到d咩research
咪就係香港嘅fyp/honorary project
lol
讀多年唔係問題,係讀多左d垃圾廢科先係問題
點解完全冇人講
個時轉334係因為逼同中國接軌
334 同 343
香港以前都係讀三年
可以俾你玩4年囉仲嘈嘈嘈
一諗到平均有一至兩個學期學費都係攞嚟交去讀呢啲唔深入、又雜嘅口水科就係真係好浪費。我寧願佢比credits 我哋自由用,reg 個second major/ double minor 或者主科讀深入啲,學新語言都好。
係,澳洲大學最快兩年讀完

我就香港讀五年中學,一年澳洲foundation, 2.5年bachelor, 1年master

10年唔使搞掂哂
我特登查過,澳洲都係讀到中六
樓豬新移民
識人uk 22歲master grad
OU degree都喺讀三年畢業,多讀一年可以拎hon,唔讀可以直接無Hon畢業。

八大直接讀4年有hon。

玩法一樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞