點解香港大學要讀4年

163 回覆
17 Like 240 Dislike
讀4年咪為咗整低個失業率
啱啱夠分入大學,但唔係讀名牌大學,仲要讀水泡科,高不成低不就咁可以點
其實4年唔係硬性
你有料既overload cred 又(要少少運氣)唔撞schedule 早grad都得
識幾個人早一年grad
樓主唔知之前香港都係3年大學
唔記得左,我知舊制讀AL要7年之後3年大學
334學制嘛...
想問吓澳洲讀三年點解冇hon?
我睇佢個課程都係三年(商科)
四年姐,你叫六年嗰啲點面對
點解是4年?
我睇佢個課程都係三年
可唔可以解釋多啲?
I mean 商科
想問吓澳洲咁讀三年有冇hon?
(商科)
咁你讀返多1年高中先,知唔知咩叫334 學制,以前香港都係讀3年大學,但要讀返7年中學
咁趕做乜 享受下U life仲好啦
邊關事,以前alevel 讀3年都有pe
你個degree 有冇honour year 先
問番大學好啲,honour 係optional

唔熟商科,不過我估商科好多都無honour 因為唔洗做final year project
岩呀 我諗你係讀緊廢科先會咁諗

你咁撚趕又唔係專科其實quit左佢直接出黎做野最好 反正你廢科出到黎都係賣保險之類

脷申識人到最後一年先quit u去做傳銷 而家轉左行賣保險 好後悔當年佢叫我做下線同佢拍住上我冇睬佢
因為冇民主,因為共匪要害人整死佢眼中嘅競爭對手
英國7年中學囉
講完
係,既然舊制讀三年都得,點解要搞334?大陸嗰邊學制就334,改變係咪要接軌/遷就?
foundation
澳洲讀三年冇hon,你夠勁,一個學期讀多一兩科,直頭提前畢業添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞