點解香港大學要讀4年

163 回覆
17 Like 240 Dislike
睇下咩科啦

BBA 非專業吹水major 兩年乜都夠啦
學校教啲嘢根本就鳩噏
出嚟社會一路做一路先學到嘢

如果啲真係好學術嘅科例如data science 其實四年學啲嘢都係好皮毛
你想多一年大學定多一年中學
以前7年中學...
吓?你確定係澳洲?
334得一個公開試,夾硬要唔讀書既人讀多年中學做乜,唔讀書嗰嗰啲,中五定中六出嚟都無分別

大學焗人讀四年係咪想收多啲學費? ?
有保留
00 後 10 後可能真係未必知 CE AL, 一黎就 DSE
正如 8,90 後都未必個個知中大入學試
好大機會
聽過啲上年紀50後既人講,話當年得兩間大學,中大可以中六就申請入去讀,以前中學有個教中文既老師,會考8科B入咗中大

佢仲話當但有間叫師範(有無人聽過乜嚟),專門收中學學歷既人train up佢哋做老師,嗰班友無cert edu,係佢既前輩,好多已退休,當年呢班友一入職做老師已係公務員但無degree

另一個讀港大既人,話當年高考,可以唔洗考中文呢科(唔知係咪堅),話當年無JUPAS考大學嗰陣仲要寫信去申請

又聽過有個好老既人,hku econ畢業,佢當年得兩間大學,高考要考到第三次hku 先收佢
唔通係澳門
E個真呀..
見過有人AL 3條A都入唔到三大
因為CE同語文問題
DSE 好似好harsh 一試定生死
但競争實唔夠AL
假設題目難度性一樣,考生人數一樣
CE踢走一大班「墊底」ge人,剩低去考AL
同DSE點都有得去考
競争可想而知

仲未計學位多左
搵工報master 有影響
量化寬鬆,好多嘢都量產咗
其實分別唔大,只喺輸人一小節。

有冇hon都可以讀master degree, 但讀 MPhil / phD 一定要有 honour degree.

見工成日被人問有冇Hon,唔知對公司嚟講有幾重要,但感覺上兩者喺HR角度:

有hon=靠自己能力讀返嚟
冇hon=買學位

可能會話喺OU讀4年拎個Hon咪同一個競爭力,咁當大家都有hon時候,又會進一度睇你術科同大學世界排名。

到時又有得比較落去。
交多年學費
cc真係好on9
如果將所有cc變哂做應用/實用/教下生活技能既course應該會好好多
唔好只係吹水
利申:reg左科吹數學野既course 成份assignment 差唔多做完都唔知自己吹緊咩

同埋我覺得cc既內容 當一個人本身有興趣都識上網自己搵野睇啦 邊洗係學校教
話說以前無香港 A-level
果個叫港大入學試, 叫做考 "matric" - matriculation examination
通常係讀完 "Upper sixth" 即係中七嘅英文學校學生

之後中大成立, 又整咗個中大入學試
因為中大係四年制 咁即係 "lower sixth" 果年已經考
咁形成咗中六中七兩年有同學會考兩次試
増加入到大學機會
(博入到一間, 又有一間 backup, 次序係點唔駛講喇)

之後覺得應該由一個公營機構去統一辦理考試
咁就1977 年成立咗考試局, 收咗三個試返黎做
1. 教育署辨嘅中學會考, 個英文名由 Hong Kong School Certification Examination 改做 Hong Kong Certification of Education Examination

2. 中大入學試︰香港高等程度會考 Hong Kong Higher Level Examination (Higher Level)

3. 港大入學試: 香港高級程度會考 Hong Kong Advanced Level Examination (A Level)

會考8科B 入中大應該係 1980 年代為咗同港大爭學生
整咗個「暫取生」制度, 俾學位俾啲會考考得好嘅學生

師範當年有五間,詳情請睇教大歷史

>>當年高考,可以唔洗考中文呢科(唔知係咪堅),話當年無JUPAS考大學嗰陣仲要寫信去申請
「中國語文及文化」 1994年開始成為入大學必修科
陳雲當年喺信報同唔知大學定教育局筆戰屌鳩呢科戇鳩
後來出咗本叫《天書Impossible——論香港的中國文化教育》,有人跟住考, 拎A
呢本係好野, 亦話俾大家聽洗腦一早開始咗
>>佢仲話當但有間叫師範(有無人聽過乜嚟),專門收中學學歷既人train up佢哋做老師,嗰班友無cert edu,係佢既前輩,好多已退休,當年呢班友一入職做老師已係公務員但無degree

師範果啲出黎係 CM
有 degree 出來已經係 GM 喇 - Graduated Master 嘛
學位化, 但 establishment 位照舊 ....
耐無跟, 唔知係唔係仲係咁
原來香港既教育經歷咗咁多嘢
00後表示小學嗰時老師仲講X優X良
(幾多A幾多B)
真不愧係校園台 讀書都趕住出黎投胎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞