有冇人睇左《八佰》?

145 回覆
11 Like 189 Dislike
對住外人, 就反對反對, 完
支那係叻GE, 根本唔需要抗日
最重要係, 當日抗日成功, 都係因為老母掟左兩粒原子彈落日本先令到佢地投降
有冇諗過如果唔加嗰兩行字幕敷衍一下,係過唔到大陸電檢
呢個就中國俾人叫支那原因
永遠唔肯面對自己問題丶淨係拉埋其他地方掩飾問題
咁唸啦 抗日都抗左八年 國軍係功不可沒
同期法國面對德國唔夠兩個月就抗降

okay 你話戰區唔同無得比較
其實老母唔掟兩粒原子彈 我地都打緊日文啦
歷史想講返轉頭?
事實證明, 比日本統治, 係好過被支那人統治

睇下滿州國, 台灣.......比日本統治之後, 好發達
反而交比比支那統治, 即刻貪污, 瘸敗

支那 識條撚統治咩
正想咁講起碼有咁多幕國民黨旗,仲想點?
我都覺得管虎係現行監管下,沒有貶損國軍,強行加入共軍抗日畫面,在片尾打幾行字"表揚"下共產黨,已經係盡了努力
無得意淫
入面有播三民主義歌
不過播得好曖昧
原本套戲好多青天白日滿地紅
剪走左八九成
得翻啲唔清唔楚
仲想點?佢冇換支五星旗你都偷笑啦
青天白日旗都唔敢show出黎
有SHOW青天白日旗出黎,仲有好多軍人做護旗手保護支旗
上網搵完「暴支膺懲」
發現日軍攻打支那 真係抵撚死
支那自己走去屠殺日本僑民, 然後日本先會打鳩支那

同英法聯軍, 八國聯軍一樣
自己走去殺人先, 人地報仇, 唔夠人打, 就扮受害者

香港D教科書 成日教到支那被外國打, 是受人欺負
但唔講支那 自己挑起事端先

不過好在香港人 台灣人 已經清醒,,,,,,,,知道支那人 係仆街民族, 唔會覺得支那人是可憐的
正確
你有冇睇架其實
尋日先係戲院睇完,戲中第三日就係天台升國旗,跟著日本飛機就向佢地掃射,最後張旗射到穿晒倒下。
反而你有無睇㗎? 升旗前背景播埋民國國歌
雖然戲中無國旗大特寫,但遠鏡係睇到
sorry, 回錯
原來都好多逃兵難怪中國會輸

有幾個睇到火都嚟
套野搞左好耐支那先肯批

支那版有冇cut護旗果段
日本想打中國由豐臣秀吉開始
師兄有冇睇過套戲,拍到啲支兵個個縮晒入老母個西,主角由頭到尾都係諗點樣逃走,普通人心中無國,係租界當睇戲咁睇,咁都叫掩蓋問題。

相反仲拍到日軍勁型,頭綁國旗下水道咬住把武士刀潛水入倉庫,又勇又有責任心同榮耀感,曲線串緊自己,最後全片國民黨抗日結尾就話共產黨係抗日中流砥柱又串多次,曲到圓
管虎真係良心導演,真係feel到已經盡咗力
咁支那人事實係抵打
周圍侵略, 消滅人地民族

你睇番 夏朝既領土,同明朝領土.......擴充左好多

支那人 打人就話自己是「平定外族」
人地打支那, 就話自己被欺負
豐臣秀吉應該只有對外擴張既心,有征韓論。不過有中國幫拖先冇辦法征韓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞