有冇人睇左《八佰》?

145 回覆
11 Like 189 Dislike
幾好睇,值得推薦有幾個位忍唔住未睇套戲前唔知有依段歷史,希望大家銘記歷史,知道佢哋嘅犧牲
我今日睇咗啦,唔錯呀
唔知香港版係唔係比上面cut左好多, 聽講原版重多青天白日滿地紅,cut左都有一幕青天白日旗係貨倉飄揚,希望唔好比共匪抹殺真正的歷史,抗日戰爭幾乎全部都係國民革命軍既功勞,你共匪接收日本仔投降武器就快
以前抗日戰爭時期日本入侵中國叫中國人做支那人, 估唔到依家到中國人做世界犯眾憎,比世界圍堵,叫支那人已經好比面, 依家向全世界播毒咁我哋係唔係都要報仇
唔止一幕,起碼兩至三幕。
但我唔明點解要由租界駁電話線去四行倉?個part有啲唔明。同埋個小湖北幻想呀哥騎白馬個幕好柒
唔好當真實歷史去睇,好多都係老作
咁歷史永遠係勝利者寫既,每個國家都係
國民革命軍好多都係以前北洋軍閥戰啲兵, 關共產黨撚事咩, 就算文宣都係民國時期嘅外交官、記者、學生領袖多,支共咁撚鍾意爭功勞做乜柒
戲入面好似都有講其中一個係以前跟張大帥,唔知係唔係暗示緊張學良
利申:9up
張學良呢個千古罪人搞乜撚兵諫阻撚住蔣中正清除共匪
蔣中正做岩嘅事除咗北伐,就係圍剿共匪
張大帥係唔係指張作霖,張學良啲人叫開佢少帥,不過果陣時都比日本特務炸死,話以前跟張大帥都岩嘅
北伐係蘇共式獨裁政黨搞政變,消滅一個自由開放嘅時代
打飛機片
真正既中國人邊有戲入面咁勇敢

利申:淨係睇左trailer
中共奪權前我信中國人咁勇,之後就
共產党係抗日free rider
坐擁其成,國民黨真傻豬,犧牲咁多一下子就俾人拎咗去雖然國民黨打咩輸咩,二戰都係靠英美介入先可以扭轉局勢。

但軍人的犧牲係值得尊重
未睇
mk 29 號先上
到時睇

不過電話線當初係班德國記者想送入去,點知俾日軍一槍打走
點解送入去,通俗地打個譬喻

等於搵記者打國際戰線(1937 年版)
國民革命軍其他部隊勇到仆街
打淞滬會戰係一個師一個師咁dum 入去
打一日無一個師
唔夠勇仲同你打咩

人地實際得四百幾人
硬係吹到八百人跟住死頂
攬住炸藥包跳落街自殺式襲擊
勇到仆街

係共產黨嘅國民革命軍第十八路軍同新四軍啲「背刺豬」累事
今日同後日有優先場,但只限某部份戲院
仲有金剛川
當年嘅中國人真係
最後成班士兵衝去租界好似fall guys
二次大戰期間的日本軍重好似古代咁攻城 羅馬龜殼陣
日本仔其實都係以戰養戰,打窮人仗,裝備唔算好好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞