有冇人睇左《八佰》?

145 回覆
11 Like 189 Dislike
呢套野無俾大陸仔拎共產黨意淫咩?

睇得個trailer就心諗,大陸仔吹到抗戰無野好吹?要搞人地國民黨
真係打飛機片, 用槍直接打飛機都有,日本戰機又誤傷租界平民
起碼係講國軍保衛上海,唔係講共匪已經好好
ching
你估嗰時國民黨好有米
可以托幾十碌防空砲出黎打?
無嘅時候梗係咩都用㗎啦
唔通眼白白睇住人地飛機強姦自己兄弟

都岩嘅,果時主力部隊撤退了剩下四百幾人死守,就算係德械師都撐唔到, 物資短缺見佢哋機槍都少,八百人都無係預左做死士

不過大戰時比對面河啲鬼佬、飛船嘅花生友睇到有幾慘烈畫面好靚
唔講套戲
純講歷史
班國民黨既軍人先稱得上為國為民
升國民黨旗個幕好睇個陣真係覺得自己身在其中,係中華兒女
黃曉明係成套戲既敗筆,搞到我好出戲完全冇大粒野既氣勢,成撚個青幫濕鳩古惑仔咁咁比對面岸個青幫更青幫
反而覺得做謝晉元個個幾型
冇睇,我上綱搵返套八百壯士睇。
其實呢400 幾人冇準備死守,主要作用係令到日軍要有後顧之憂而不能立刻全力向南京進發。同時比外國人睇到中國仍有一戰之力。進入英國租界己是最好的結果。當然,謝晉元唔死仲好!
佢哋明知實力懸殊都肯係到,算係咁,同埋戲入面都有講佢哋唔係想同日本人同歸於盡,係想話俾人聽,華北淪陷啦,東北都淪陷啦,但上海仲未淪陷,皆因有國軍猶在知不何為而為之,仲想點
想問佢香港上緊呢套有冇刪減左情節?
係咪del左好多
如果係咁唔睇了
Cut到變左奶共戲既話一D興趣都冇
唔係啩,我仲以為港版應該寬鬆過大陸版
奶共片?
戇鳩仔,由革命黨起義到韓戰,中國從來冇停過打仗,其中英雄莽夫無數

不過改革開放後啲人懦弱起碼20倍
放心,由頭到尾冇共產黨喺出現過,你只會見到青天白日旗同聽到中華民國國歌
全片沒有共產黨出現,導演管虎係中華民國fans嚟
大把人貪生怕死啦,講到當年打仗虫國人有撚得揀咁
英雄?
一定係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞