有冇人睇左《八佰》?

145 回覆
11 Like 189 Dislike
支那人特色
打自己人最勁
對住外人就碌撚
來來去去都係果幾條友係到推post

做咩?? 驚支那電影 係香港票房唔掂呀??
算數啦, 無人想睇呢D 支那電影呀
當年既四行倉庫 = 上年既POLY
支那垃圾戲都推幾頁
史實係唔係 日本軍唔敢用飛機大炮,所以攻唔入倉庫?
今日睇完都有同樣感受。

喺強弱懸殊嘅情況之下死守一個陣地,入面個個視死如歸,獨力面對敵人瘋狂進攻。喺外面,有自告奮勇助戰嘅義民,但更多嘅係隔岸觀火、作壁上觀嘅普通人。喺國際,死守嘅人希望引起國際關注,但國際關注以外,亦有更多各國嘅自身利益。到最後,雖然引起咗大眾嘅熱情同關注,但呢一份情感可以延續幾耐?都係未知之數⋯⋯

我個人觀察到導演已經喺大陸電檢制度之下盡咗力,青天白日滿地紅旗嘅鏡頭處理考慮到大陸電檢嘅因素其實屬於可以接受,而且有好多位都有hidden message:

一、日軍廣播話「帝國軍隊正保持最大限度的克制」,呢個「最大限度的克制」,用典好可能來自解放軍總政治部六四宣傳片講「坦克人」嘅部分。

二、升旗儀式嘅號聲基本上係中華民國國歌嘅旋律,只係中間故意打亂少少。

三、最後導演透過特派員把口講出「你們才是真正的中國人」,「才是」,咁邊個唔係「真正的中國人」?成套戲共產黨係完全缺席。最後再好敷衍咁打兩行「中共領導抗戰」嘅字幕嚟應付電檢,反差極大,明白人自會明白。
諗起斯巴達
唔覺奶共

有發過夢自然明感同身受
史實係租界開頭唔敢打 後黎打到心雄 照打
算啦,連登仔為反而反有咁多國民黨旗都話奶共。雖然最後一幕真係有講話係共匪帶領下先可以抗日成功。
睇返年份,四年後先同英美開戰,租界仲有四年和平
第一日落閘殺狗 笑左出黎
本黎係租界入面果三個𡃁仔 以為參軍好好玩好刺激 入面兩個死得好慘烈 死剩果個最後都覺悟左

其實明知幫唔到手 做乜唔趕佢地走

戰爭背後都係政治
有人就有政治所以人先係最大的禍害
係都睇以前套八百壯士
係咪共匪出 係就上網睇算
以前個個亞洲國家俾日本打到仆街
係國民革命軍先撐到咁耐 仲有共產黨陰佢地後面
佢地係掩護主力撤退
以前亞洲除咗中日泰,全部都係殖民地,根本冇國家,日本做嘅係解放殖民地,正義之師
中大保衛戰 附近屋邨既師奶咪又係繼續打麻雀
戲院翻工 企係後面睇哂成套 係幾好睇嘅
解放完變自己殖民
只可以話國軍捱到最後日本投降唔洗亡國
以為收工抖下
點知一個屈尾十比共匪撓起仲比人食埋
試問果八百壯士點會唸到到最大的敵人原來係自己人
人地共匪養精蓄銳,班國軍就打餐死,點知最後個江山可能真係命運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞