高速公路新手棍波一問

99 回覆
0 Like 65 Dislike
揸cvt唔撚駛煩啦,幾時轉波都要問,駛唔駛教埋你屌西?
緊急煞車
其實拖幾多個波唔係重點,重點係拖波之後副偈幾多轉
你高速一野拖落低波咪副偈咪爆轉數囉
啪R racing 波架車即刻生猛晒
上到還上到
你副偈同波箱都好撚慘咁解
好輕鬆咁上,轉數最多都係去到2000
睇咩車啦 波箱密嘅5波2000轉拖落2波冇乜事 (不過要補油)
貨van比較疏就可能仆街
你以為低轉就叫輕鬆?
冇咗扭力放大,你偈同波箱好撚受力好撚慘㗎
架車夠力去
個自動波箱又唔跳落去四波,咁點解你覺得架車係死頂?
坐幾多個人?
唉你鐘意啦 有咩所謂
如果條路好斜,咁就正常
Feel到唔夠力咪落一個波
2000rpm就嘈
ching揸開tesla?
5拖2 呢啲要踭趾架啦
睇漏左車重?
一部有叉廚既exiga, 上斜兩三千轉已經夠晒力上,你要谷既佢4000轉都比晒啲torque 你,有成33kgm, 架車又靜,但你H 車又話要谷轉數要5000著tec 先有力,鬼殺咁嘈又晒油,我本人就唔著意咁raw 既riding quality仲有,唔環保係事實

你問我,我配套允許既我想揸model 3/Y 個類悿

利伸:希望所有油車被淘汰
其實有時上斜唔夠力
本身六波啪落五波
都係好唔夠力
會再啪低多一粒
再俾多少少油先keep到二千幾轉
其實冇謂執著幾多轉先係一個啱既波段
每架車唔同 上斜幅度又唔同
路面狀況又唔同 大家揸法又唔同
上斜塞緊 同上斜想加速都可以唔同玩法
所以最好都係自己揸多啲自己部車
知自己部車脾性就得

利申揸過1500cc NA 同2000cc turbo
其實都係差唔多揸法 係後者去到高轉會爽皮少少咁解
希望你個朋友唔係我
我果次full load上斜塞車都好似冇熄冷氣
踩低極力指 深油紅區減500轉
入2波 走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞