高速公路新手棍波一問

99 回覆
0 Like 65 Dislike
高速公路長暗斜,平路渣緊5波80上暗斜,地板油1800轉左右,慢慢變慢落70-60,應唔應該轉4波?

但轉左4波會過2000轉,又有d嘈

應該上斜前行80時轉定4波定變慢左到60先轉返4波?

感謝

利申 1300cc 棍
咁撚懶就渣番自動波啦
上6波
唔係懶轉波,係唔知幾時轉波好
架車比盡油都唔去就拖返低一個波啦天才
棍波唔怕高轉數 你控制得好就ok
反而格硬高波低轉谷油加速會傷車
揸多排就識啦
高轉低轉睇心情 睇車流量
多車一定高轉低波隨時有力走
應該唔去時先轉波,定上斜前轉定?姐係用4波行80?
睇你想點
如果條斜路唔太長同唔太斜,而你又唔介意跌速嘅,咪由得佢5波捱上去,當然可能上到頂會得返50幾60,咁你唔好喺中/快線阻街
想有返啲速度嘅話就拖4波,都係唔夠力/你想爆上去嘅話就再拖3波

個人習慣如果條斜路唔短而又感覺到架車會跌速就會拖咗波先,因為跌得太多先拖波就有機會踩唔起,到時變咗要再拖多粒

利申:1300棍仔
feel到唔係好夠力就轉
巴打 你都係1300棍

斜路起步你會唔會好辛苦?

驚唔驚上斜塞車?
收到
要練就係真嘅,但揸慣咗其實冇乜嘢,真係斜咪落返手掣再起步

上斜塞車都冇得驚,一樣道理咪拉多兩次手掣
同埋大家都係車,唔會俾咗架自動波我就會變得鍾意塞車
https://en.wikipedia.org/wiki/Transmission_control_unit

裝 TCU 係個腦到, 再用手腳配合.
痴線 5波上斜 你架車3.0 Turbo?
棍波唔係自動波呀 下下2千轉樓下咩
仲要得1300CC 唔夠力點都要拖低波
覺得嘈就加下隔音條算啦
2000幾轉就話嘈
行熟咗某啲路就上斜前已經拖低一粒俾油去
唔熟就一feel到唔夠力就即刻拖落一粒

其實揸熟咗架車嘅性能 望到條路都大概估到行緊個波夠唔夠力
棍波唔玩轉數不如揸返自動波

利申 揸過細tec 1500cc 肯比轉數到4千轉幾好力
on9揸車嫌嘈都係第1次聽
無力就要轉低波啦 驚咪一早落4波 再唔係你碌到斜路頂直落3波囉
痴媽根,2千轉都嫌嘈,4千轉你咪要耳塞?試過長命斜要入2波未
細tec 好力大踢都嫌佢唔夠torque, 個啲咩19 B18C, 得個18.5 kgm一架掃把佬七人車咩Exiga GT 個啲,拿埋都有33kgm, 上車人地啲turbo 車啪啪聲咁去,仲要爽,啲NA 車如大tec 細tec 太舊技術了,仲要唔環保換車啦清
on9馬路炸彈,未渣車害人
上斜前4波先,上斜都跌速先再拖
其實點解自動波可以一放腳就自動跌轉?
再比油就大概去返放腳前嘅轉數扣少少
價錢反映一切 咁平唔係冇原因既
不過1.5 NA 叫做好過其他家庭車 反應爽過自動波姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞