高速公路新手棍波一問

99 回覆
0 Like 65 Dislike
你棍波尾油空波滑行?
你想講自動波尾油就算喺D 其實電腦都背後N 咗?
係就咁棍波收油後空波滑行,電話自己出左關聯字
未過4000轉都唔好話嘈
冇力就應該拍落一格

利申 1300cc 棍 大echo
1800轉地板油架車轉數唔轉就拖低一粒啦

呢個已經唔係架車問題
係你駕駛習慣的問題

低轉地板油長期其實對架車唔好
改左呢個習慣先
係安全問題,求其用個例子天馬苑對出上緊斜,有架巴士出站你收一收油,之後無力突然收慢衰d死埋火,比人後入,x車連環相撞,頭車賠晒後邊咁多架
所以呢個習慣要改左先
樓主個牌點考? 唔用正確波段行車喎你

咁著重行車寧靜同唔肯拉高轉
老實講自動波啱你啲

唔係叫你下下盡雞紅區
仲要只係暗斜地板油先得1800轉都唔拖波?

諗清楚自己點解選棍波先
初初揸果陣feel到地板油唔去就轉波, 久而久之我就熟左自己架車係咩斜度會唔去, 馬己仙峽果d我直頭二波行唔到, 一波上
我果架係6速波箱, 高速公路好似吐露港既暗斜就會轉低一波, 好似沙田入獅子山之前果段如果多車我慢左落黎就會用4波, 因為比人拖慢會唔夠力上

簡單黎講都係自己feel, 地板油都唔去就要轉波, 慢慢去熟自己架車,咁到時你唔使諗憑感覺去轉波
利申: 1600cc 棍 5個月車齡, 從未揸過自動波
我既習慣係如果你係均速80, 我會feel到自己架車想慢之前就轉波, 成條斜路可能我根本唔會比機會自己慢過75超過3秒
揸大CC唔洗轉波夠行曬全香港la=.=
地板油都跌速,有咩事你點走?
向後溜走
真係前車賠後車?
同問。。。唔係後面d不小心駕駛?
大家屌得岩,我受教了
追尾都前車錯?
Ching揸開人力車定馬車?
所以香港人咪揸咩車都話易壞
低轉高負荷係傷車過高轉低負荷都唔知...
其實究竟會點傷法
乜撚都話傷車但又無人講下點傷搞到都市傳說咁
架車要力就低波高轉 就係咁簡單
你用高波 偈同波箱都受壓
你真係點考牌同筆試,係路上應要保持合理速運行駛
你搵日去試下斜路行行下死火,搞到比後車撞再要求後車賠你,睇下個官會點判
即係龍翔道近天馬苑上斜, d 巴士唔夠力, 20-30慢慢爬上去, 你撞埋去, 係巴士錯?
keep住均速慢行同行行下死火溜後係兩回事
咁佢話死火, 又冇話漏後wor...
咁死火,停低左, 比人撞, 就係我錯, 我行得慢, 佢撞埋黎, 就係佢錯.咁樣?
我一直都以為係後車冇保持合適距離錯tim.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞