高速公路新手棍波一問

99 回覆
0 Like 65 Dislike
棍波上斜死火一定會溜後囉
呢個 post 的重點係
高波低轉上斜 -> 收油唔夠轉數死火 -> 溜後
你有無睇清楚個例子,講緊部車用錯波死火,搞到比人後邊撞你
行行下架車死火,原來仲可以慢慢停,如果你知個技巧,本人虛心受教
有入5波又唔會溜後,不過9秒9停低,或者部車好勁咁上下跳左一下
我開頭理解係:唔夠速度, 死火, 比人撞, 就我錯
咁頭先另一位巴打補充返唔夠速死火, 就會漏後, 比人撞, 所以我錯.
咁應該因為漏後,所以我錯, 我係咁理解.
係呀,傳說黎架,呃尻人架
你記住每次都上五波地板油1500轉上斜呀
香港啲車手好得意
人地話點點點會傷車 唔信
叫佢換啲咩 唔換
到架車真係跪低咗 就話明明我好錫車 點解呢隻垃圾車咁易壞
跟住一睇 所謂錫車係每1萬公里換油
除非吐露港過百果啲平路
唔係好少上5波
多數1-4用曬

香港人為左慳油真係可以老奉長期2000轉樓下
對轉數嘅要求高少少
會有力好多
好多人到2000轉已經牙痛咁聲 想像唔到如果遇到西貢公路嗰種大斜點爬上去
有棍仔玩唔好俾轉數錶嘅數字局限自己
轉波靠感覺,感覺來自聲音、速度、力度
唔好怕踩到紅區先轉波會好傷車
只要唔係5拖2都就得
自己試多啲可能會愛上波波盡嘅感覺
得罪講句,問得呢句你都係揸返自動波啦

利申棍波p牌仔
另一個選擇係唔行斜路
唔好講話棍波,自動波都可以五波上斜路
2500 CC
想請教下其實拖波減速正確應該係逐個波落,定一野4,5去2冇問題?
依個真係迷思黎,問左好多人好似人人唔同答案咁
香港學車唔可以上高波真係好戇鳩,考完我都唔覺得自己識揸車
老豆教落5 拖2 完全冇問題,自己就唔敢試,最多5拖落3

利申棍van
波波盡油啦
無話唔得,睇速度同轉數

當然,你唔係車手無咩必要5落2
千三棍 swift仔?

建議雙修自動波,睇下自動波車點控制波段。

坐下朋友仔車 試下。
落斜路就可以五波
利申:揸過千三CC棍波幾年
可以係二波上斜,若果馬上變落斜的話,可以即刻轉去五波
學車時候唔可以上高波,係因為你車速唔夠快
當你車速只有40-50 ,千三CC棍波有乜可能上到五波?
以上係假設你晌沙駕學車,行平路
5拖2真係冇問題,不過正常5波上到80-100,拖到2波最多3x km/h,即係架車要重dup得好厲害,就冇乜狀況要去咁拖波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞