[海外入]一人一樣喺外國會掛住既香港食物

515 回覆
227 Like 14 Dislike
Sydney 有間中餐個師傅會即炸伊麵,附上湯,浸啲炸麵落湯食

佢餐牌叫 "炸伊府麵" ,其實即係伊麵,唔知佢咩鄉下
咁得意 聽落唔錯
伊麵全名就係伊府麵
英文 E-fu noodles

廣東人好少叫全名,所以咪話唔知佢邊度鄉下
伊麵係廣東嘢嚟
我諗可能因為餐牌菜式名多數係4個字
寫"炸伊府麵"4個字排版靚啲
Tsujita in LA
有,但係冇鯪魚肉
我聽過香港食到嘅豬紅係豬血加1/3牛血,全部大陸整
我肯定個師傅唔係廣東人嚟, 佢唔知講咩 dialect
不過我嗰陣第一次見到有舖頭真係寫個全名, 佢係小店, 貼曬啲菜名上幅牆度, 好傳統毛筆寫嗰種
LA J-Town去過好多次,但唔知你講邊見sushi。有次去大黑家食拉麵覺得幾好食。

SF Bay Area我食過有幾好嘅:

Raman Santa,以前未搬舊舖豆膶咁細真係成日要門口排隊重要無瓦遮頭。
Orenchi:呢間以前要未開鋪前去門口寫名排隊,好幾年無去而家唔知。
山頭火:Mitsuwa 超市food court。COVID前食飯時間通常要排隊大半個鐘。
鬼佬壽司最得人驚係啲飯,好多時痴埋一舊睇唔到一粒一粒飯,咬落去好mushy。
北美 brown rice sushi
SPAM masubi
七仔,超市(除咗日本韓國超市外)嘅鬼佬壽司。

https://www.youtube.com/watch?v=pPY91NNt3ys
Spam musubi 其實我 ok,當碟頭鼓油餐肉飯

但係食過一間啲飯硬到好似冇 covered 雪咗三日乾撚曬咁樣
鬼佬壽司最得人驚係啲飯,好多時痴埋一舊睇唔到一粒一粒飯,咬落去好mushy。

嗰次係 San Diego, 個 ex 想食拉麵, 但我唔舒服唔想食濃湯又冇胃口, 所以叫個 spam musubi 諗住食少少飯就算, 點知咬完兩啖更加唔舒服
sushi gen
lunch 最抵食, 所以未開舖有人排
唔知點解個個好似唔駛返工咁 我同個 ex 要開工, 所以見到唔會入到第一輪就會放棄
啲鬼佬可以坐好耐都唔走, 等下一輪嘅話我已經完咗 lunch hour
spam musubi
原來真係有
夏威夷名物。
味道如何
一口餐肉飯
好出名架wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞