[海外入]一人一樣喺外國會掛住既香港食物

515 回覆
227 Like 14 Dislike
叉鵝瀨真係難有
其他好多地方都有得食
鬼佬炸雞又真係幾好味又平
加國啲鴨大隻到唔想處理
雖然間中會整滷水鴨
清你邊度住?
試下用濃 (double) darjeeling 沖個茶底
Thank me later
成日話加拿大好正宗好食過香港嗰啲人真心 on9

你話移民潮嗰陣係有批師傅過咗加拿大,去到外國都可以整到香港水準 (如果佢批到整個爐頭),冇錯係好安慰

dllm 依家啲師傅都退休啦
全世界都成本上漲,你估淨係香港先縮水咩

我以前都會買下加拿大臘腸返港做手信,屌,根本香港都有更好食嘅臘味,差在你唔會喺太興翠華或者百佳搵到
我懷疑下下強調加拿大好多正宗過香港嗰啲一係就四十年唔返香港,一係返到香港根本唔識搵食,正如你做遊客都唔識去邊間買加拿大臘腸。我住 Richmond 都食過人生入面最難食嘅叉燒之一

點解有香港人吹奏加拿大臘腸,唔係因為佢 "更" 正宗或 "更" 好食,而係貪加拿大豬肉安全過五豐行咋 對於移民咗嘅人嚟講,難得食到有香港咁上下水準嘅嘢食固然開心,但唔需要成日強調 "更正宗好食" (已經唔講所謂正宗是咪等於好食)

單單講材料,點解外國豬 "安全" 啲但冇五豐行豬咁好食,因為屠宰方法已經唔同,肉味本身已經唔一樣
可以話各有特色嘅,但唔明點樣 conclude 加拿大好食過香港
你係咪食開羊駝漢堡嗰堆國家?
Spam musubi 其實我 ok,當碟頭鼓油餐肉飯

但係食過一間啲飯硬到好似冇 covered 雪咗三日乾撚曬咁樣
香港好少仲用真豬紅喎清, if there is any
來貨問題

不過就算真豬紅反而唔太想食,大陸豬好多病,唔想食佢啲紅

有冇人試過鵝紅?
識得日本朋友會專程幫襯練習廣東話

呢兩日去買黎沖先
會用嚟頂替油炸鬼送粥送豆漿
原來有鵝紅?!
第一次聽
用 cheap 茶包就得,唔好用靚茶葉,太純反而冇咁似
有,不過香港都好少
味道有咩分別

呢家講到我好想食韮菜豬紅
潮州打冷舖多啲機會有
韭菜鵝腸 (肥)
味道上冇豬 (雜) 血咁腥,細緻、細膩啲,好嫰滑 我見過 LA 有鴨紅但冇鵝紅,冇買,但估計差唔多

韭菜肥腸
有無牌子推薦
奶用煉+淡?
好耐冇食腸
可惜我呢到好少見到
黑白淡奶
好多年前 friend 送咗袋 Muji darjeeling 做手信,沖完發覺好似,但我附近冇 muji 於是去超市買 Dilmah 茶包,好正 後來試驗過雜嘜 cheap 牌最似,乜牌都得總之要大吉嶺 + 淡 + 煉
感謝
試完向你報告

愈講愈餓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞