[海外入]一人一樣喺外國會掛住既香港食物

515 回覆
227 Like 14 Dislike
咩茶葉?
香港嗰啲係雞紅
加州去埋 J town 食都係味千拉麵咁嘅味
魚皮鮫
沙牛麵同菠蘿包都 ok

蛋撻熱食正
北美 brown rice sushi
聽落可以變成做成年既home project
應該可以自己整?
車仔麵潮州打冷果啲係豬紅,香港好少雞紅
香港失傳咁加拿大一樣會失傳
真,暫時燒鵝都係香港做到最好
香港就失傳嘅時候加拿大好多酒樓都仲有得食
因為啲老師傅移咗民繼續做
冇食過山窿謝記就真係一世都冇得食
我都想有時間整
冇日本人開既鋪
外地香港人開既拉麵十成伏,呃鬼佬食
應該係溝咗雞紅嘅豬紅。全雞紅應該更滑。我去咗美國十九幾年,我以前細個食到嘅豬紅同依家香港賣嘅可能已經唔同。

https://hk.appledaily.com/lifestyle/20161123/WRA6UUYNDM2II3QX4JHCMNZ67A/
SPAM masubi
七仔,超市(除咗日本韓國超市外)嘅鬼佬壽司。

https://www.youtube.com/watch?v=pPY91NNt3ys
加州SF,LA好多日本人開嘅拉麵。我覺得好食。有啲好食到多人要排好耐。

不過SF Bay Area呢度都有味千拉麵。
Köln 都有,啲炒粉麵飯奶茶比得上香港
華人超市有 「魚滑」,唔知乜魚, 但就一定唔係鯪魚,
鯪魚有typical泥味。

真正游水鯪魚十幾年前買過一次 ,新鮮鯪魚無見過。frozen 釀鯪魚耐唔耐有,熟的。

其他魚肉燒賣,煎釀三寶,加拿大有得賣。

翻香港梗係食金錢雞,蒸焗魚腸。 咁住喺灣仔service apartment時都有去地鐵橋底食魚肉燒賣
歐洲嘅壽司放題

將所有歐洲人眼中嘅亞洲食品整曬出嚟,中伏程度比得上明將
我用日式咖哩磚加辣椒加少少蠔油
有六七成似
咁要試下喇。
大排檔啲椒鹽豆腐同豬軟骨
以前同你一樣想法
但你有心搵架話 好多野食都會搵到 同埋好食
LA撚

香港係勝在快近多選擇
係美國住太耐 有時真係唔想揸車半個鐘去食餐飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞