[海外入]一人一樣喺外國會掛住既香港食物

515 回覆
227 Like 14 Dislike
不用分咁細
準確d講 所有喺香港有得食嘅嘢都好掛住

除左炸雞之外乜都難食
就算有d亞洲菜餐廳覺得幾好食 都係自己呃自己
無得揀乜都好食

利申:美國 好想食叉鵝瀨 雞煲 牛雜 酸辣湯米
有無人覺得外國啲中餐 同埋 中超啲凍肉 全部都一樣味
D中餐全部同一個汁
Orange chicken
蛋撻
乾炒牛河
多倫多有燒鵝呀。
油渣麵
車仔麵
銀針粉
清湯坑腩
沙嗲嘔麵
焗豬扒飯
奶茶
鴛鴦
凍檸茶
米線
車仔麵
牛腩麵
魚蛋河
打邊爐
仲有壽司同拉麵
一人一樣
好食嘅乳豬、燒腩同叉燒
利申:muslim國家
譚仔三哥
住緊一個連移民局都冇人識英文嘅地方
如果而家有人畀個出前一丁我我都會開心到喊
2年前去過,啲嘢食就日本風味。
Once again, 睇你乜國。超市有走地雞,有頭有腳。嫌唔夠新鮮, weekend 有farmers market賣活雞,不過要你自己搞。
I literally cannot say anything.
brown rice sushi = plastic
可能我成日出 trip 去日本, 而且香港近七八年都開咗好多過江龍, Cal 啲拉麵鋪始終完全唔係嗰回事, 唔知點形容, 總之唔係我認知日本拉麵嗰種湯底
麵質都可以, 有啲日本人鋪會自己整麵
(住過 SF 同 LA)
其實去到嗰邊稍微正常少少嘅日本餐廳已經會排曬長龍
有冇去開 LA J-town 嗰間壽司鋪?
如果十一點左右我會去排 lunch, 但見到唔會入到 first round 就會放棄行過隔離食拉麵算
英國明將 Yo Sushi
我之前住嗰度啱啱行過隔離十分鐘左右有間放題, 只可以叫 three rounds, 啲鬼佬好 on9 會叫 rolls, 我兩條友就專散叫 salmon roe 同 uni 嗰啲, 成日見到啲鬼佬頭 round 每人叫兩個 rolls 已經飽到 second round 開始叫 dessert
幫襯咗半年左右, 唔知係咪個 staff 認得我哋成日去食又識得食到回本, 同我哋講 set 咗個 rule 係要一個鐘之內 order 曬 three rounds 否則當放棄
Mandarin chicken 陳皮雞
牛肉可唔可以唔好再配 broccoli
Toronto 有冇魚皮餃?
自己買嚟整
Muslim國家邊度搵隻豬
睇你邊度 muslim 國家啫,有華人同做遊客生意多嘅,都有特定地方買同食豬肉,特別東南亞。Muslim 國家唔一定冇豬食
如果你伊朗咁我就真係唔知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞