係香港有冇人教韓文係用漢字教? 我覺得咁樣學韓文快5倍

99 回覆
15 Like 10 Dislike
第1條
①大韓民國은 民主共和國이다.
②大韓民國의 主權은 國民에게 있고, 모든 權力은 國民으로부터 나온다.
第2條
①大韓民國의 國民이 되는 要件은 法律로 定한다.
②國家는 法律이 定하는 바에 依하여 在外國民을 保護할 義務를 진다.
第3條
大韓民國의 領土는 韓半島와 그 附屬島嶼로 한다.
第4條
大韓民國은 統一을 指向하며, 自由民主的基本秩序에 立脚한 平和的統一政策을 竪立하고 이를 推進한다.
第5條
①大韓民國은 國際平和의 維持에 努力하고 侵略的戰爭을 否認한다.
②國軍은 國家의 安全保障과 國土防衛의 神聖한 義務를 遂行함을 使命으로 하며, 그 政治的中立性은 遵守된다.
第6條
①憲法에 依하여 締結•公布된 條約과 一般的으로 承認된 國際法規는 國內法과 같은 效力을 가진다.
②外國人은 國際法과 條約이 定하는 바에 依하여 그 地位가 保障된다.
第7條
①公務員은 國民全體에 對한 奉仕者이며, 國民에 對하여 責任을 진다.
②公務員의 身分과 政治的中立性은 法律이 定하는 바에 依하여 保障된다.
第8條
①政黨의 設立은 自由이며, 複數政黨制는 保障된다.
②政黨은 그 目的•組織과 活動이 民主的이어야 하며, 國民의 政治的意思形成에 參與하는데 必要한 組織을 가져야 한다.
③政黨은 法律이 定하는 바에 依하여 國家의 保護를 받으며, 國家는 法律이 定하는 바에 依하여 政黨運營에 必要한 資金을 補助할 수 있다.
④政黨의 目的이나 活動이 民主的基本秩序에 違背될 때에는 政府는 憲法裁判所에 그 解散을 提訴할 수 있고, 政黨은 憲法裁判所의 審判에 依하여 解散된다.
第9條
國家는 傳統文化의 繼承•發展과 民族文化의 暢達에 努力하여야 한다.

事實上,如果同韓國人比,你會比佢地明得更多
我相信大部份巴絲打都會明明地D條文係講咩
依家後生仔漢字能力始終未必高(其實冇咩點學)
但再細少少既好似已經會開始學返簡單漢字
所以其實真係好諷刺
一個完全唔識韓文既人去睇由漢字組成既韓文句子,理解度係會比韓文母語者高
依個亦係韓國近年希望重推漢字既原因
基本上如果唔識漢字,佢地連自己歷史都睇唔明、連憲法都唔識睇

而法律/醫學既書一向係有漢字(因為法律唔可以有歧義,而醫學上面講左,極大部份病名係同中文一樣)
所以係韓國,只有讀法律/醫學/歷史既人係會比較有高既漢字能力

如果有心學韓文
我覺得真係要學埋漢字
到時韓國用返漢字,你地就會好威威
大學minor韓文留名
好似好少見有post會咁學術討論韓文 好開心
我自己一直有自學+係大學d course讀
因為韓文有分由漢字演變以黎(如幸福 행복)、外來字(如Computer 컴퓨터) 演變以黎、同埋本土韓文字(唔記得左個學名)
平時我記詞𢑥既時候 如果佢係頭兩類 都會用返廣東話/英文讀音黎記 係真係會易入腦好多
我覺得香港人識英文同中文呢個優勢對學韓文幫助真係好大
所以其實真係好諷刺
一個完全唔識韓文既人去睇由漢字組成既韓文句子,理解度係會比韓文母語者高

而法律/醫學既書一向係有漢字(因為法律唔可以有歧義,而醫學上面講左,極大部份病名係同中文一樣)
所以係韓國,只有讀法律/醫學/歷史既人係會比較有高既漢字能力

如果有心學韓文
我覺得真係要學埋漢字

靠左

我自己一直有自學+係大學d course讀
因為韓文有分由漢字演變以黎(如幸福 행복)、外來字(如Computer 컴퓨터) 演變以黎、同埋本土韓文字(唔記得左個學名)
平時我記詞𢑥既時候 如果佢係頭兩類 都會用返廣東話/英文讀音黎記 係真係會易入腦好多
我覺得香港人識英文同中文呢個優勢對學韓文幫助真係好大

咁睇黎真係唔少學韓文既巴絲打都係用咁既方法
其實我一直都覺得教香港人韓文係真係要教埋漢字
有益而無害

同埋學一種語言,親切感係好重要
點解香港人學日文咁快,有時候係多得有漢字有親切感
如果學韓文都見得返自己用開既漢字,會開心好多同有動力學好多
樓主分析埋憲法實在太強勁
我又分享埋之前返工睇商業韓文文件
本來真係好驚 講真就算讀完minor+自學 點都知自己一定未去到商業上流暢運用韓文既level
但個d文件其實好多字都係漢字或英文演變已成 基本上睇到d重要詞彙都已經明左個大概
所以其實真係好諷刺

如果有心學韓文
我覺得真係要學埋漢字

其實學埋漢字係咩意思?
例如 행복 (幸福)
識讀 행복, 查字典知道過漢字係幸福
之後就自然 행복 = 幸福, 漢字自然學左
既然韓文有大約七成由漢字語轉變成韓文,
記單字最主要、重要都係快速將漢字語變成韓文
如果教/學韓文預先將全部漢字語轉成韓文,
咪練唔到轉變呢個過程
樓主分析埋憲法實在太強勁
我又分享埋之前返工睇商業韓文文件
本來真係好驚 講真就算讀完minor+自學 點都知自己一定未去到商業上流暢運用韓文既level
但個d文件其實好多字都係漢字或英文演變已成 基本上睇到d重要詞彙都已經明左個大概

好多人話韓文去到咁深既程度對我地黎講反而最易
憲法、商業文件依d用大量好深既漢字
我諗日常生活會少得多,始終韓文固有詞大多數係生活字黎
所以其實真係好諷刺

如果有心學韓文
我覺得真係要學埋漢字

其實學埋漢字係咩意思?
例如 행복 (幸福)

你就係乖學生,會查下字典
但有d人真係唔會查,尤其係大學學個班係用英文學...未必會查中文字典
同埋幸福依d當然會容易記
但有d漢字係中文唔會點用,例如「化妝室」依d
去查화장실,只會比「廁所」你
咪練唔到轉變呢個過程

我有諗過類似既問題
假設我地習慣左用漢字去學,睇返一般既韓文句子會唔會理解速度下降
情況就好似日文突然廢除哂漢字,我諗理解速度會下降起碼一半

其實學埋漢字係咩意思?
例如 행복 (幸福)

你就係乖學生,會查下字典
但有d人真係唔會查,尤其係大學學個班係用英文學...未必會查中文字典
同埋幸福依d當然會容易記
但有d漢字係中文唔會點用,例如「化妝室」依d
去查화장실,只會比「廁所」你

「化妝室」其實同「洗手間」一樣,應該都係意會「廁所」個意思?
所以化妝室 = 洗手間個 association 都唔難
又例如감기, 感冒, 漢字係感氣, 好易associate平時所講嘅「感親」
查一次字典,知道個漢字,好過死記10次
咪練唔到轉變呢個過程

我有諗過類似既問題
假設我地習慣左用漢字去學,睇返一般既韓文句子會唔會理解速度下降
情況就好似日文突然廢除哂漢字,我諗理解速度會下降起碼一半

所以我覺得最好都係記生字時, 如果有漢字就記埋漢字(如果漢字語同韓文意思一樣, 例如 가정주부 (家庭主婦), 其實都唔洗點樣刻意記)
對閱讀韓文理解同速度都有好大幫助
結論: 教/學韓文係用漢字輔助,咁樣學韓文快好多
仲有越南話
唔好意思 離一離題
想問下大家學緊或者自學緊韓文既人
覺得有啲咩位好難?或者如果有啲咩咩教材就好啦咁?
唔好意思 離一離題

記vocab
唔好意思 離一離題

聆聽,快速理解好困難,
生字意思唔熟要load好耐
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞