係香港有冇人教韓文係用漢字教? 我覺得咁樣學韓文快5倍

99 回覆
15 Like 10 Dislike
我覺得香港人英文ok都對學日韓好有幫助
因為好多字都係借用外國詞彙而黎
例如韓文버스 beoseu即係bus
日文都係
想問 單一隻字 係咪冇意思?

e.g. 땅 = 地

所以要點學?
背?

我冇正式學過但係都識睇到啲劇名嘅大致意思,好多時韓文太多同音字,所以要睇前文後理先知點解

例如比個 부자 你,有父子同富者兩個意思,冇前文根本唔知講乜
我唔係正式出去學 唔知有冇人咁教
不過覺得用漢字教其實唔好
因為好易影響埋中文

지금呢個字唔睇樓主post都唔知漢字係「只今」 可能係我問題
但因為學韓文根本唔需要正式漢字去學
知咗佢漢字係咩可能真係快唔少
但如果記埋漢字就好大機會令我哋中文都差埋
因為你現代中文根本唔會用「只今」等等嘅漢字
學埋漢字就好易混淆

好似我個名咁
포옹하다照譯應該係「抱擁」
但我哋中文多數都用「擁抱」
中文差嘅人可能會俾漢字誤導埋

當然都有依個問題啦
但「只今」都還好,正正係中文唔會咁用所以就唔會用錯
不過倒轉就唔知啦...我諗都唔會用錯掛?
正如廣東話同普通話咁,我地都好少會用錯

但如果唔學漢字,好難會意識到포옹하다=抱擁하다
如果學埋,就會好易記到
根本唔洗用漢字教
韓文係好似英文咁,你記熟d部首就識讀個發音
意思就死記,不過韓文好多詞語發音極似廣東話,好易記
所以香港人學韓文係易d

利申2級

睇下你係咩學習類型
如果你係圖像類型既,記左個樣就記得意思自然唔洗學漢字
正規學過韓文半年之後冇學(因為教得極慢
呢五六年得都係keep住睇書睇新聞同埋唔用字幕睇劇同綜藝
我自問睇聽講係唔錯,寫唔keep住就真係差啲 仲有呢半年正規學緊日文,發現好多相似地方可以借鑒

其實我覺得韓文一定要掌握到基本規則,即係가나다나,最緊要識讀出聲,非常重要
你將發音同個隻韓文字拼堆一齊已經成功一半
반칙하다 ban chik ha da 犯規
생각하다 saeng gak ha da 想,思考
一讀出聲你就會發現同廣東話好似

如果新學要將幾個子音母音拼堆一齊係需要多啲時間,無論你學邊樣嘢你都要付出,比多少少時間每日睇一兩篇新聞(順便可以學比教正規嘅韓文)或者聽下歌試下唔睇歌詞睇下明唔明,累計起嚟就會發現學咗好多

另外樓主講音變個部分我諗都係香港人容易學日韓文嘅地方
用漢字學韓文相對會比較難同埋會好困惑,佢地使用一個漢字有好多唔同意思,因為佢地一個韓文讀音可以代表好多粒中文字,例如:지有地、紙、止、志等等等等(from naver),經韓文漢字系統學有可能會影響中文使用(戴頭盔先

如果我學,真係會記埋漢字就會
반칙하다=反則하다=違反規則,所以又會易記D
不過생각好似係固有詞就冇得咁用

你講既一點我又有D興趣,亦有其他巴絲打提及
咁樣做會唔會真係影響到我地既母語使用?
例如學法文咁,會唔會學學下搞亂左法文英文串法?

但正正係韓文一詞多意,學一個漢字詞記埋佢其他漢字
其實變相咪高效率左好多?
例如수도可以係首都、修道、水道、水都、水島、囚徒、隧道
你記兩個音就學識左七個詞語
留名
我覺得香港人英文ok都對學日韓好有幫助
因為好多字都係借用外國詞彙而黎
例如韓文버스 beoseu即係bus
日文都係

韓文7成詞語係漢字、1成係外來語、2成係固有詞
所以理論上有8成詞語香港人已經係識,只係係中文同英文度識咁解

日文外來語就更多啦...
以前日文造新詞能力更高,咩社會科學政治經濟都係日文漢詞
但係依家係唔係都用外來語算 所以香港人學又係有D優勢
玩online game都學左好多韓文字
好感=호감 (ho gam)
商店=상점 (sang jom)
情報=정보 (jung bo)
真係好多都差唔多
仲有參加唔係참가咩???
接觸得多左韓文,你會感覺到邊D係漢字詞
例如病名...深少少既字等等

頭痛..偏頭痛...盲腸炎...夜盲症...糖尿病...先天性心臟病...腦出血...腎結核...
基本上所有病名都係同中文一樣

仲有大把四字詞
積小成大、一箭雙鵰、家常茶(便)飯、自欺欺人、相敬如賓...

所以其實當係學多種中文「方言」
學哂d漢字係點發音,之後你熟到咁上下,就可以估到d未學過既漢字係點發音
仲叻過d韓仔韓妹架啦
真係好多都差唔多

用참여多啲
真係好多都差唔多

用참여多啲

玩game寫참가 好多種寫法搞到我好亂
d 英文譯文都比較易掌握
초코릿
뮤직뱅크
그룹
멤버
카드

所以直接讀出黎有時都估到
屌 啲音差唔多 好難
自學韓文
應該用邊本書

樓主求助

我之前上韓文班係用 首爾大學韓國語 呢本書
佢有中文同英文版 我覺得都幾好

工聯會學就另一本書 但我已經唔記得咗名
都幾好

樓主我冇學韓文架
不過通常係用首爾大學韓國語、延世大學韓國語、高麗大學韓國語
延世大學韓國語比較適合自學多D

另外就係有d書係比你背字,有d係會連埋漢字
基本上香港人用咁既方法學係最快
韓文有7成漢字詞所以你學到漢字其實已經可以識講唔少句子
最諷刺既係他日韓國真係用返漢字的話,我地既漢字水平一定勁過99%韓國人

所以自學用 首爾大學韓國語 o唔ok?

都ok 最緊要隻碟 聽發音

啲書一堆韓文 唔識睇
係咪要查字典

佢有英文有圖啊
韓文真係好撚易
http://cndic.naver.com/search/all?q=%EC%A3%BC%EB%A7%90
會,用Naver查時會, 好多時會有埋漢字參考,易記好多
我都聽過發音同廣東話有啲似, 所以都有興趣學

我唔會專登去記個漢字,
當我一查字典, 如果有漢字, 韓文發音自然就會同個漢字發音連結一齊
意思易記好多,
當然都有例外,
산책하다 散策하다, 散策好似係日文, 冇乜幫助
할인 割引, 應該係日文

跟據Interference theory, 記수도應該更困難,
因為一見到수도, 應該會先諗起最常用個個意思, 即係首都,
點知根據上文下理原來係解水稻, 咁樣會影響理解速度
同埋難記好多

個人認為表音文字最大問題實在係一詞多義
PS自學左一年,9up
學咗韓文四年 大學副修留名
利申 忘記得七七八八
我都聽過發音同廣東話有啲似, 所以都有興趣學

門囉 문 又係讀門

我唔會專登去記個漢字,
當我一查字典, 如果有漢字, 韓文發音自然就會同個漢字發音連結一齊
意思易記好多,
當然都有例外,

跟據Interference theory, 記수도應該更困難,
同埋難記好多

PS自學左一年,9up

수도의 수도 已經好難解

我唔會專登去記個漢字,
意思易記好多,
當然都有例外,

同埋難記好多

PS自學左一年,9up

수도의 수도 已經好難解

할인 わりびき 讀音有好大差距
산책 散策係漢語 唐詩宋詞有
책 策 意思同 ほん本 一樣
방수 防水 放水同音
同音字 又標返漢字好易出事
架仔就醒目 一定用返漢字

「防水放水」問題好似試過導致一個大工程因為用錯原料而要再起過
不過韓漢混用都只係音讀字先會用漢字,唔似日文咁訓讀字都用漢字
如果連訓讀都用埋漢字,我諗未看過韓文既人都應該會明大概韓文句子

二 人이 並 盟誓하여 記錄한다. 天 前에 盟誓한다. 只今 自 三年以後에 忠道를 執持하고 過失이 無록 盟誓한다.
(依句類似中文文言文,但其實都明明地講咩)
再得意少少睇下大韓民國憲法

悠久한 歷史와 傳統에 빛나는 우리 大韓國民은 3.1運動으로 建立된 大韓民國臨時政府의 法統과 不義에 抗拒한 4.19民主理念을 繼承하고, 祖國의 民主改革과 平和的統一의 使命에 立脚하여 正義•人道와 同胞愛로써 民族의 團結을 鞏固히 하고, 모든 社會的弊習과 不義를 打破하며, 自律과 調和를 바탕으로 自由民主的基本秩序를 더욱 確固히 하여 政治•經濟•社會•文化의 모든 領域에 있어서 各人의 機會를 均等히 하고, 能力을 最高度로 發揮하게 하며, 自由와 權利에 따르는 責任과 義務를 完遂하게 하여, 안으로는 國民生活의 均等한 向上을 基하고 밖으로는 恆久的인 世界平和와 人類共榮에 이바지함으로써 우리들과 우리들의 子孫의 安全과 自由와 幸福을 永遠히 確保할 것을 다짐하면서 1948年 7月 17日에 制定되고 8次에 걸쳐 改正된 憲法을 이제 國會의 議決을 거쳐 國民投票에 依하여 改正한다.

1987年10月29日

當唔識韓文,將所有諺文除去,都會大概明白意思
依點同日文唔同因為韓文比日文用更多漢字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞