fresh grad入一入黎

213 回覆
151 Like 8 Dislike
呢個情況睇人工幾多? 只要你覺得人工同你所做所受既唔成正比可以即走
但因為而家疫情關係 唯有做多排先 sl去見工
但比自己承諾番多一星期如果做多排個心連番工既動力都無真係辭啦 無謂捱到sad搞到病 健康同開心最重玩 反正人生到最後大家都帶唔走D咩
走啦 每日思考人生諗得多好快想死
反芻心理
希望下份更好
當ugc degree都搵唔到工咁top degree係咪可以自殺
巴打你感覺好豁達
好似已經做左好耐人咁
搵唔到工 唔洗死既
慢慢搵好過好過我咁亂接offer番閪工
最後又要辭職
讀哲學就得架啦
Steve job講過死前最後悔既事其一就係浪費太多時間番工
quit左留番D時間陪鐘意既人 特別係爸媽 因為唔知幾時死 正常來講其實你阿爸阿媽唔係想要你D家用 如果唔係點會生你
子曰:「今之孝者,是謂能養。至於犬馬,皆能有養;不敬,何以別乎?」
========
大肚能容天下難容之事 笑口常開笑天下可笑之人
三千年讀史 不外功名利祿 九萬里悟道 終歸詩酒田園
滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄。
是非成敗轉頭空。
青山依舊在,幾度夕陽紅。
白髮漁樵江渚上,慣看秋月春風。
一壺濁酒喜相逢。
古今多少事,都付笑談中。
輸在起跑線
香港做fintech is a joke
見識緊有幾搞笑
但人工一開始唔低
好彩我個科得top up有呢科
唔洗同ugc爭
唔係收得樣
巴打可唔可以透露下邊讀完之後揾工係咪易過ugc畢業搵工
你諗諗5 年後
兩份工帶比你嘅嘢會唔會差得好遠

起薪係其中一個標準
唔係唯一
日日返工會俾人鬧 壓力大

未翻都知
咁呢D咪閪囉 大把工唔洗比人鬧都有錢開飯
番得多有錢無得享有咩用
簡單講只係你揾唔到好工姐
垃圾商科top up 20fg
second low冇intern
返緊local大公司15k返1-5
好深刻而家呢份工最後in我嗰個manager interview嗰時講過句
從來冇人話學歷高就一定搵到好工 亦冇話bg相對冇咁好就一定食得屎 職場唔同讀書 更多係睇際遇同運氣 當然事前自己都要準備好 有甚本誠意
所以見工前努力準備好啲 其他就睇運啦
不過而家見工真係過五關斬六將
好撚多task又written又aptitude test
之後仲要in 2round
大家共勉之
非八大文科仔翻左full time兩個禮拜
做物管 翻5.5日 15k
本身工作性質已經要處理好多突發野 好撚大壓力
自己新仔又戇鳩
成日做錯野俾啲senior屌到傻
屌到我自己都懷疑自己 冇哂信心 每日翻工收左工都又攰又唔開心
我係咪應該quit
但又唔忿氣 就咁quit半途而廢
而且市道又差 驚搵唔到工又變翻廢青
好糾結
見其他post個個fg 20k
真係有既 社工果D不過我信吹大多
大把父母係想要你啲家用
最好成份糧比晒佢
呢點真 好彩我屋企人唔會扣額人工
老豆老母扣起你份糧都唔撚識用果D先on9
扣完唔投資放入銀行等貶值 真係弱智 不如比番個仔增值啦
其實真係有嘅,總有公司出得起
不過你無睇到嘅係有大把搵15k嘅無講出黎姐
正如大學個fg salary report搵得少果D都廢事報上去啦咪會相對高
但今年咁既市應該難d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞