fresh grad入一入黎

213 回覆
151 Like 8 Dislike
Ugrad? 之前做左幾耐呀? 點解唔想做
轉行可以低人工D
2021 grad
之前做做左份係某大工程consultant intern
係學校都做過下research
其實本身都唔想做工程
讀工程只係因為當年諗唔到讀咩好,讀下工程同數好似幾practical
呢一兩年先發覺自己興趣係金融fintech
已經year4成年都係讀software 既course
一開始人工低冇咩所謂
最梗要係做我喜歡既事
有咩software course係岩係finance 發展?
Machine learning 同Time series data analysis
好似都有少少用
fg 14k
好撚hea

返it support
我都係fg
但都幾多面試喎期間都唔少offer喎
最後揀咗份我中意嘅&人工同時間都好ok既工
依家返左一星期
葡萄
我覺得唔使俾咁大壓力自己
我屋企人都叫唔洗急 所以我都係慢慢咁搵左2,3個月先搵到

但真係多面試基本上有寄信/sd cv既 都有得in
希望得啦 我好多工都已經無揀照sd
聽日再send下啦
搵邊類工?
文員仔 759 日本城 項目助理 活動助理 大概呢埋 send晒cv大多數無回音 有得in果D in完又無 in左成10 份 而家 開始麻目
同院長/hr in到有講有笑都無offer又問左我咁多問題
你本身讀咩

不過個d咩咩助理好似都幾多人想做 人工高?
唔知 咩咩助理都好多人in我去到果時都成8-7 個人爭
我讀psy hd
人工唔高 都係12000~14000
加油
多謝你都要比心機做野
份工係觀塘港島唔係份工嘅問題
你住大西北就真係你嘅問題

利申 無錢搬,日日企968企到懷疑人生

大家會點揀
我自己hea底冇咩野心會揀1
樓主心水工係咩? 我 hr fg都係揾到做住先 唔敢太高要求
當年97同沙直都係咁

不過今次仲長 後生仔把握時間用港共既兩皮野進修下 學下野 出去見下人會好好多
番工最緊要開心姐 夠自己屋企洗
點解要揾命搏ot咁耐 無左成個人生 同死左無分別 人既時間最寶貴 比幾係買唔到
寧吃開眉粥不吃愁眉飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞