fresh grad入一入黎

213 回覆
151 Like 8 Dislike
其實今年fresh grad到而家搵唔到啱心水嘅工叫唔叫正常

會唔會成年都搵唔到工 等埋2021啲fresh grad一齊爭

利申:家住大西北,想做hr/admin工,之前啲經驗都係tourism 而家食曬💩
我都係今年fg
仲未搵到工壓力大到
你心目岩心水嘅工係點?
我都未
同樓主差唔多
住大西北想搵間近啲
但好多都要去到觀塘、港島
in咗3份,3份都唔啱心水

諗緊係咪我太多要求
點解想做admin/ hr我之前都有apply呢啲 但因為冇相關經驗 所以好少interview係呢行 有冇諗過入商界工?
第三份返住先唔好咩?
邊做邊搵姐
好過失業呀
10月都過左1半先in左3份?

Lm
正常
個市真係靜
hr/admin呢啲尤其多非商科既fg爭
再唔講大部分都請有經驗既唔請fg
無玩Intern?拘禁,扣押,關押
同感,同係2020fg,仲要係文科人,到而家仲搵緊都係搵admin為主,都唔知仲有邊d工可以apply
之前收到幾個offer,但一係人工太低(得10K)一係就工作量太多(成日ot)而家又重踏搵工之路
上星期先apply
Apply 5份有3份有interview
本身唔急搵,因為一直有份pt返
因為我本身有份pt返
所以唔急搵
但好似暫時in完啲公司,都同佢job description差好遠

話chill working culture
我去in見到啲人做到就死
唔好遠到炮台山,牛頭角
5day work, no shift
商界工 姐係?
Agree 所以我都想知搵唔到叫唔叫正常
intern經驗全部都係hotel同tourism
唔好灰心keep住send就得
我都搵左一個月 in左差唔多10份 先得2-3offer
恭喜巴打搵到份啱心水工
好工唔易搵
只怪自己讀乞食科 同食正💩
Marketing and sales, compliance, operations 之類
insurance同証券 唔考慮

真係marketing 可以嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞