fresh grad入一入黎

213 回覆
151 Like 8 Dislike
Fg 太多要求真係好難搵到工

依家有啲大學生13k人工都肯做

你好難同佢地鬥
你真係好搞笑,你知唔知insurance 同security 有幾多個dept 呀?後面果D underwriting, compliance, risk, admin, operation, acct ...........
你唔了解一個sector 就ban 左去,難怪到依加都冇工開,個市跟本唔係差,同我同期嘅全部有工開
利申: 2020fg, 上年年7月已經有offer
之前d經驗都係做E&M
想搵翻IT做都難

屌我唔撚想做工程
除左construction 我咩工都報
工程grad想做security可以點?
已經報定下年grad prog
唔知受唔受我玩
唔好教精樓豬啦
So 認真 樓豬見識少剩係識sell保險架咋 教佢咁多野做咩
之前有過接電話經歷
好多要求又有哂script又有mystery call
返到唔想再返

而家呢份無hotline無live conversation
輕鬆好多 誤打誤撞比我搵到
第一年冇年假?唔係犯法既咩 夠一年一定要有喎
上年grad,
第一份工13k ,但肺炎關係就無返
我做開畫畫老師,
搵左好耐工,好少full time,又低人工
都唔知做咩好
個人好灰
原來係㗎 好彩冇做
又想搵fg笨
絲打本身讀咩
graphic design
但自問ps ai 唔算精通
搵工搵到好大壓力
教小朋友畫畫就比較有信心,教電腦畫畫都得,可惜香港無market
Graphic design見幾多人請緊wo
想人工高啲,有啲請web designer
唔洗ui/ux底,graphic底都做得

我識人就自己開班教人用ipad畫畫
可以告佢
唔係最少7日 但第1年可以唔比你放咩
第3 份hea工好 D同事咁老又代溝 肯定夾埋黑你 D old sea food以為自己好醒
未做夠一年可以唔比你放
但做夠一年就一定要有年假
我有諗過開班教畫畫,但唔知邊到招募學生
graphic design 嘅工我都有申請,但係面試完都無後文
頭先教完小朋友心情好左好多
拍片教人 收生 最快方法
我覺得你可以試swire coca cola cs and sales officer
聽完你講去望咗下
而家得post咗好耐嘅Customer Service Representative 請緊人
可唔可以再介紹下係點架?
低過13k都有,聽唔少願意做半職/intern,有工好過空白期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞