「突發」 尖沙咀酒吧一死兩傷

1038 回覆
1492 Like 38 Dislike
班黑警嚴正執法就拉9埋自己啦
九唔撚搭八
有唔同
強姦本來就冇voluntary intoxication嘅defence 因為佢唔係specific intent (用人話應該係魯莽(or less)已經構成犯罪意圖嘅罪行)

放心
呢個defence派上用場嘅時間唔多
通常係謀殺呀有意圖傷人嗰類
玩鳩我?
由開壇到而家都未撚見過呢d on9字,點樣連登term法
頸部以上位置係好危險㗎,你睇籃球足球比賽,犯規故意打到對方頸部以上位置都要踢出場。
呢d真心要死刑啦!影響市容
JCE 其實都可以變成好惡嘅惡法
Extended尤甚
冇郁嗰個都中謀殺一齊坐都幾慘

不過如果一開始個JCE其他人係唔知有人搵樽扑(vs赤手空拳打) 咁係咪fundamentally different 所以 foresee 唔到就入唔到 (R v English)
魚檔殺魚方法...

如果係撐警撐政府分分鐘直情唔告又或者告d細哎嘢就算
邊撚個mk仔創出黎架柒到
老謀要abolish應該等於徹底abolish呢個defence

個rationale 應該係voluntary intoxication 係某程度上嘅 reckless
但 specific intent要多過 reckless
所以咁諗都有某程度嘅根據

我諗可以提高個defence去legal burden咁應該就夠
好似insanity defence 咁
番工番到冇左條命
唉。。。
你講佢自己貓
飲酒飲到癲
飲多兩杯屎水係到發顛
十個入去坐番十碌先啦
唔飲得又學人飲咁多仲要玩到咁大玩出人命
btw RIP \|/
殺人坐十碌咁抵咩
唔係終身?
算唔算因工受死
有冇錢賠
死毒撚諗野係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞