唔撚想做你Staycation生意!酒店業主聯會:如果唔通關,酒店業只能被迫繼續做本地市場生意

383 回覆
81 Like 615 Dislike
建議封多一年關
係咪當黨講嘅「經濟內循環」耳邊風
變成是『塘水滾塘魚』,幫助不大

係咪話內循環無用呀
大膽,來人,拉出去
香港四季疫情之前4000左右,反而London四季5000up, Paris四季永遠都6000up (all in hkd)

所以話香港酒店貴嘅人一定未見過london paris nyc嗰啲大brand係幾咁誇張
同奈良d鹿一樣,冇左自由行,生存唔到。
好多買個名,唔係直接MANAGE
其實半島都係香港最高級,文華都係睇地方
RITZ CARLTON同W香港嗰間個人覺得弱少少,D房都係偏細

5、6千去東南亞住VILLA真係爽好多
巴黎嗰間四季靚咁多
睇過報導一年用一百萬歐羅鮮花做佈置
shk 做業主嘅香港四季唔錯呀
反而shk自己嘅酒店brand好廢
我會住ritz
5 6千去Bali蘇梅住W
所以咪話佢講到被迫開咁委屈咪唔好開囉
邊個迫你?
講個名出黎我幫你打柒佢
呢d case一定要去到房打去前台屌撚柒佢
唔撚通我比錢買難受啊
我可以答你 文華做唔到
好多時要睇場,檢貨,由本地條友揸機,邊度睇到D甩漏。同埋出差最重要係識人,建立關係,VC永遠做不到。當然,出差次數一定會大減。以前啲美國佬,乜都是當面傾,飛一程 New York 三日返。佢哋樂此不疲!
做本地客 好似好折墮咁
香港人慳番啲錢啦,人哋連你啲錢都唔想賺呀,由得人哋執啦
講到明唔撚想招呼香港人
根本香港人生意惡做!做服務業都會認同,香港人
態度係最衰格。
呢條柒頭知唔知而家咩時勢?
都冇人比正價,何來半價?

而家就話你知本地市場嘅價位去到邊,成本太高利潤太低咪執鳩左佢囉冇人阻住你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞