唔撚想做你Staycation生意!酒店業主聯會:如果唔通關,酒店業只能被迫繼續做本地市場生意

383 回覆
81 Like 615 Dislike
【Now新聞台】酒店業主聯會指,中秋及國慶四日連假,市民留港度假,整體酒店平均入住率有六到七成,一些高檔及度假式酒店入住率有七、八成,個別甚至達到九成,而房價就跌約一半,認為本地度假無法成為酒店業主要收入來源。

酒店業主聯會執行總幹事李漢城:「純粹靠本地的旅客,變成是『塘水滾塘魚』,幫助不大,只不過是目前困境之下,有收入支付部分人工、燈油火蠟,希望將每一個月虧損情況減低。我相信這個時間看到,年底到明年初情況如果繼續沒有改善,如通關方面做不到,或局部開放不到,酒店業只能被迫繼續做本地市場生意。

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=407864
行動最實際啦 全部都用之前原價咪得! package 收起哂 即刻唔洗做!
你班乞兒半價先黎住酒店知唔知醜?

本地客開由頭招呼到落尾
外地客放低行李就出去
快啲執笠啦
搞手但求打個和架炸
通關班蝗咪又係住賓館 係沙灘紮營 關你酒店尻事
咁撚把炮咪撚做LOCAL生意呀嘛
戇撚鳩
咁咪無撚做囉
拆咁D酒店 用黎起樓啦
問題係而家冇外地客
本地客俾錢你賺唔要
就唔好扮晒嘢叫苦連天好慘啊冇收入
依家啲酒店係"被迫"serve你班窮閪入黎又飲又食呀!
公然反對習總內循環經濟理論
咁咪唔好出package囉
就係見你平先去幫襯 之前個價離撚晒地
你咪繼續做返原價 餐飲另計
睇下邊個死先
其實都係時侯由酒店業轉型啦,而家世界大環境咁差,又疫情,酒店旅遊都會減小,趁機轉型搞下實業好過啦
以前咩都唔洗做千幾蚊晚 日日爆緊係過癮啦, 大時大節2,3千蚊晚都大把人爭
有收入咪算囉。仲學人屌客?一打唔駛找
人哋即日來回通關駛鬼住
酒店業班死藍絲日日阿之阿咗唔好喺度搵食吖嘛
俾你通關又點?支那客唔會住高級酒店,外國客又未必有,咪一樣仆街?
邊間酒店再出package就正衰仔
商務客先最賺錢
而家啲公司發覺視像開會都冇乜問題
就算飛得返呢啲客都會少左
繼續用疫情前既態度做生意囉
等死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞