鍾庭耀你個民調訪問左2579人真係好有認受性

268 回覆
54 Like 410 Dislike
柒少陣啦
個Population太大
基本上抽1000個就已經得
因為統計學家相信
如果個人口太大
抽1000個筒抽2000個3000個都好係冇分別
因為大家都expect 有初選個種規模,
心裡面會估計閒閒地有返10萬人咁上下先接受到
對比之下就自然都覺得少
但執行上得1個星期做唔到
讀多啲書啦
跟本就唔撚得,上面班人話夠數個班讀屎片,有冇睇楚點玩;其實即係 size 係 739 人呀
鍾庭耀第一次已經出術混埋非民主啦

On99
2500個
係一個星期之內收集到已經好勁
理解就係
要由 sky_croc , Patrick_star, Tony_stark同Peter冇料組成連登新四人幫,sample size要做夠7百萬人先有認受性
random sample 2500得700人係泛民支持者?
成班重笑人,低做含撚派
師兄 你唔好衝出嚟柒啦
同共黨有咩分別😃
痴撚線衝出嚟柒
好柒
識唔識stat...
七百萬人其實1000都已經夠
去到2600真係有多
抽樣同民調方法亦都公布咗
根本冇嘢好再拗

連登仔喺度嘈嘅
自己去讀stat識多啲野

唔好講話美國2016選舉
侵選民唔表態係另外一個社會現象
如果依家做民調講去留
你都拒絕表態 咁自己攞嚟賤

樣樣野都講要做公投
等你革命救香港死得啦
上面已經有熱狗水泥隊入場想用人格謀殺去推翻統計數據
統計學上,佢個sample size係夠。
但都好明顯想誤導人/避重就輕。
佢最後sample果七百幾人,係唔包括新泛/本土光譜。
即所謂黃藍之分,佢係喺黃入邊再割淨所謂15人支持者。
直接講,果七百幾人,係傳統民主派最後支持者

依家泛民自揭底牌,講緊diehard果班,淚含開果班都係得返一半。

我已經可以宣告香港舊泛民路線已完。

因為舊泛民,只係佔香港人口400/2600

6分1都唔夠
屌!你第一日做人,逆向計返呀,做唔係理科 research paper有乜所為
2016立法會
民主黨得票 199,876
(今次電話篩選民調的基數)

你用7百萬去計
只會誤導連登仔以為呢個民調具代表性
1星期2500sample算多啦

以前讀u嗰陣接觸過stat
Random sampling 數目太多個結果係唔會有大分別,反而仲會浪費資源

所以平時1000人都已經好夠
拉po救樓主
嗰15個人唔係你投出嚟嘅
佢哋係授權於佢哋支持者
正如藍屍響呢件事憑乜嘢開聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞