結左婚同你預期好唔同(2)

126 回覆
37 Like 7 Dislike
樓主呢?唔好自尋短見
可能ot 緊

先唔講樓主

唔好話湊仔
未結婚之前日日係屋企做公主
一日3餐&屋企家務都有媽媽照顧
結咗婚要做家務,仲要睇奶奶面色
諗都覺得辛苦

唔同奶奶住既話
返工返到攰仲要煮埋比條仆街食
條仆街大安指意坐係到/打機等食飯
仲要嫌煮得唔好食,家務唔做,野又唔撚煮

好啦,餵飽完條仆街
係你洗完碗果刻,可以坐係梳化
條仆街就屌鳩柒你冷落左佢
同你講呢段婚姻生活唔係佢想像中咁
返工返到咁辛苦,做家務做到咁辛苦
返到屋企終於可以安安樂樂做返自己既時候
你就要開始 entertain 條仆街
直至合埋眼訓教果刻

結婚3年,我唔覺得結婚會好似想像中咁幸福
你依啲case一係叫你老公改,一係請工人,冇架啦
我以前係屋企住都係阿媽做晒家務
而家搬左出黎住乜都自己做
但我反而覺得幾好,因為係我自己既家
可能屋企細清潔果啲都還好
只係最崩潰有曱甴又得我一個人係屋企殺姐

我覺得最緊要另一半唔好表現老鳳
因為你做開公主,佢一樣俾人服侍慣
只係老母變老婆
太飯來張口另一方實唔好受
冇積蓄千其唔好生
生仔一定要有計劃
同埋要兩個人搬出黎住下磨合下先
一結婚即刻生仔/未婚生子果d 多數出事
如果係咁就搬岀去住

你地嘅事其實唔輪到上一代指點,佢地唔諗下如果有下一代係咁嘅環境會變成點

重點係以後係你兩個過,最重要係你地要有共識

如果男家屋企話點佢就點,我就接受唔到啦,因爲我都唔鳩理我屋企
原來香港仲有好多呢d仆街仔?我見身邊人嘅老公都會肯下手做家務
個老婆都要返工嘅話,真係憑咩要個老婆做哂?
未結婚前真係要打探下個男仔係咪係屋企做慣裙腳仔
所以男人揀老婆成日強調要識煮飯同做家務
老婆某程度上都係老母時延續
負責照顧自己大小事務
兩夫妻都要返工,唔明點解家務煮飯一定係個女人做
放左工個男人攰,原來個老婆放工就唔攰既
我唔敢想像生仔會點
我會調整好自己心態當自己咩都要做晒,男人幫到手當bonus啦
叫你老公幫手洗碗?
我差不多日日煮,但男朋友洗碗,雖然佢有呻下點解會咁多碗要洗
本身最徹底方法係搬出黎 哪怕要住劏房 2公婆齊心合力。

但問題係樓主老婆唔肯 覺得條氣唔順嘛。明明係奶奶做錯野,點解要我突然拎舊錢出黎搬走。

如果係唔離婚前提下,樓主真係得3條路揀。

1,硬食,自己瘋狂番工搵錢。一黎無眼睇,二黎搵多d錢搵出去。
2,重振雄風。屌哂老婆老母,叫佢地2個收聲,唔好成日嘈嘈嘈。
3,做入贅女婿。睇樓主外父都係好人黎,直接搵外父求救。睇下外父有無水泵。
唔好俾咁大壓力自己。唔想煮,一餐半餐咪叫外賣嘍好閒姐
最煩係唔係話搬就搬到
樓主老婆係想返外家住的,但樓主唔肯因為唔想見唔到個女
俾我都唔肯,外父係深圳wor 不如直接離婚
但佢留住個老婆同個女係身邊
餸都未必有錢買到真係等餓死
痴住老母又唔會餓屎ge

只係家嘈屋閉姐
咁大個人仲要痴老母真係無野好講
總結就係樓主廢到冇人有,冇準備都唔知點解會生小朋友
唉。雖然事實係,但唔結都結左,唔生都生左。
唯有祝福樓主
米粉我諗跟係咪
福字牌用熱水浸三分鐘再加包味精
頹到喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞