結左婚同你預期好唔同(2)

126 回覆
37 Like 7 Dislike
原post:
結左婚同你預期好唔同
https://lih.kg/2220317

唉,事願同老婆結左婚之後3年後生左個囡,令我好多野預期既野好唔同晒😢而家咩都要講錢,結婚後2年前裝修左間屋,但裝修錢係外父借比我,因為知道我結完婚邊有錢,所以而家每月慢慢還比外父,再加呢幾個月老婆加媽媽既關係令到我好苦惱,冇從入手....😭

樓主30歲,同老母、老婆同住,有個一歲女
老婆同老母不和,老婆想親自湊女所以辭職
之前問外父借左30萬裝修屋企(間屋係老母既)
樓主月入20k
錢唔夠用,老婆唔肯出番黎做野
唔體諒不特止仲成日催佢還錢比外父明明外父又無催
覺得老婆生完小朋友變左好多
所以開左個post 討伐自己老婆
樓主比家用老母唔夠
老婆生完女第一日將貨就價,老母只係煮左碗米粉比老婆都好理解
樓主無多餘錢買雞比老婆補身
可見樓主真係幾窮

有冇人可以捐隻雞比樓主?
個老婆臭撚到
窮人生仔正仆街
我搵50k
買左樓

但驚下場同佢一樣
要供幾錢
真係要同老婆計好數先諗生小朋友
好心你哋班連登小朋友唔好左一句窮人生仔正仆街
右一句裙腳仔啦

樓主算係咁啦
咁鬧人樓主有咩事係唔係你地賠返個爸爸個bb女先
好心搬唔到出黎住就咪結婚生仔啦
只古以來老母同老婆十個有九個不和
知自己生世就咪害人啦 無錢仲要生仔 兩皮養兩個人都好辛苦啦 仲要養三個 玩咩依家
咁都開到2個post
btw主角已深潛
尋晚深夜爆post
大家有冇d 建議可以比樓主
寧教人打仔莫教人分妻呀嘛
斬掉重練
好有討論價值
就咁鳩睇, 大概知做乜鳩

樓主冇料到2 雞野, 結左婚仲要住屋企, 仲要生埋仔, 100% 係顧唔, 只係上一代留左間屋俾佢, 叫做有屋住唔洗噤愁
樓主老婆, 亦到擺明睇死樓住唔撚掂, 可以食住佢, 加埋樓主屋企有層樓, 仲要老豆香野, 擺明想快快激死個奶奶分埋間屋

樓主,真心建議你快啲還錢俾外父先
咁就唔洗俾人揸住個春袋
同埋以你所講每月儲5000,都要儲到個女5歲先還得清呀
本身想上黎取暖
點知比人屌番轉頭
貧賤夫妻百事哀哩句說話真係無錯
男定女無錢都係好撚悲哀
邊度睇到樓主老婆想激死奶奶分屋
激係誇張左
i mean 同奶奶一齊住, 又有屋住, 借D 椅自己咪唔做野, 等到個奶奶香埋咪屋都食埋囉
樓主搵得20k,老婆又辭職湊仔(擺明唔想做嘢)。其實缺嘅都係一個錢字,叫老婆做嘢喇靠淨樓主唔惦
我諗又未必借d 以唔做野既
佢係同奶奶湊女既方式有爭執先唔番工湊女
辭職前有冇同樓主取得共識都好重要
不過依家少左老婆一份 d 錢唔夠洗都係事實
其實點解要講到佢老婆真係想唔做野係屋企unun腳
樓主話老婆睇唔過眼奶奶湊女嘅方法所以辭職留係屋企專心照顧個女
但樓主由頭到尾都冇講佢呀媽到底做左d咩令到老婆咁唔放心!(希望樓主回應下)

照顧一個小朋友真係好攰,日頭奶奶哩係房,佢老婆要自己一個人睇住個女,要換片要餵奶,洗奶樽洗下bb衫,仲有bb唔係好似大人咁一日著一件衫一條底褲,佢係要更換架!唔好以為佢係屋企真係嘆世界先得架
貧賤夫妻百事哀
所以我好佩服果d20k 收入一家四口既家庭
成班一味屌個老婆懶既連登仔邊會有湊過仔呀
留名睇日頭嘅連登轉風向屌女人係雞
引原樓主入返來圍爐
樓主個人唔係度 但大家好認真講佢家事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞