結左婚同你預期好唔同(2)

126 回覆
37 Like 7 Dislike
結婚同拍拖有出入就一定
一段關係無可能永遠保鮮到
大家最緊要係有溝通 同肯定對方既付出
如果維繫唔到 大家一世都唔開心 一係離婚收場
樓主老婆唔想奶奶幫手湊b
搵咁上下

要求就高d

永無止境
生完仔食米粉真係記你一世, 幫你生個女連買隻雞都唔捨得, 樓主老婆成日咁緊張叫樓主還錢, 還完就應該想離婚, 盡快止蝕離場
上一個post睇到生完食米粉同買唔起雞已經冇追落去仲有乜討論空間
哩個真
樓主放工未呀
其實女人嫁咗去個比娘家差既屋企都幾慘
不過自己揀 冇得埋怨
冇追之前個post 不過得兩條路 唔好再抱怨 或者離婚 最重要係睇你仲愛唔愛佢 調返轉頭其實我覺得你老婆根本都唔愛你 下下講錢

如果我係你 而佢哋又真係咁嘅樣 我寧願離婚 比贍養費 還清外父筆數
最慘係離左婚贍養費樓主又俾唔起,外父筆錢佢都清唔到呢!反而我覺得樓主唔愛佢老婆就真,下下都怪佢老婆講錢講錢,佢老婆女都同佢生埋,生完第一日返到屋企得米粉食,個老公話緊張佢地但又咩都冇做過,連買隻雞都話樣樣講錢好貴佢老婆一定心都淡撚埋
繼續食下花生先
50k 老婆 生左都唔做 自己湊
50k 老婆 生左都唔做 自己湊
首先婆媳問題係冇解架,終極死症黎

如果想結婚生仔,請首先衡量下有冇能力搬岀去住先,反而男嘅去女家住我又見得多,而且冇事

其次係見原po樓主其實唔係冇做野,佢星期六日都有返pt(當佢真係有)去幫補下,不過呢,如果得20k收入係今時今日嘅香港想生小朋友絕對唔係容易嘅事,點解當初唔好好plan下先

第三係屌你老母,老婆生完得米粉食?俾著我應該就即刻返左自己屋企啦on9

結論樓主on9,唔識處理家庭(婆媳)問題,老婆不滿又唔識點去解決,連嘗試去了解明白佢嘅感受都冇,淨係覺得自己辛苦。問題係唔係你嘅辛苦先係辛苦

唯一可行方案,向外家求救認錯,哄返老婆,再加努力搵工轉,講完
推比原樓主睇
結左婚仲要同佢阿媽一齊住都算,冇錢又要生仲裝修差人錢緊係要還啦,個30萬人地阿爸辛辛苦苦草返黎自己退休用都要借比佢。冇咁大個頭仲要戴咁大頂帽。
生左仔係屋企做全職媽咪都好正常,小朋友緊係想痴媽咪多啲嫁。你估做全職阿媽易24小時工作,出面返工放左工都可以休息下,照顧小朋友真係冇得停。
Btw佢阿媽都幾衰,生完食米粉佢都可以覺得冇問題我親戚生完,佢老公個阿媽買勁多補品,又牛扒。個老婆嫁你真係執到
幫推

樓主會唔會追唔切post就又爆一個post
20K 同老母同住仲生仔本身就係錯
唯一可以俾你既建議「正視產後抑鬱症」
全家人都正視 包括你老母
同老母講 幾撚唔like你老婆都好 唔好逼撚死人地個女或者逼散你頭家
好多上一代依然對自己仔女唔肯放手 成日指手畫腳
原樓主係咪當生仔好似擠左粒暗瘡咁
有咩好大驚小怪使唔使餐餐食雞
少左原樓主既精彩回覆
令個post 少左好多火花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞