結左婚同你預期好唔同(2)

126 回覆
37 Like 7 Dislike
20k
原樓主有提過

「我都有傾過,準備生之前我返正職1-5,星期5、6、日就返樓面去洗碗,我都死頂,就係唔明我都咁辛苦,生完個囡都仲要怪我...好唔開心」

呢段又唔節錄?
因為呢個題目真係好有參考價值
關乎到 婆媳問題, 生唔生問題, 湊B / 坐月問題
想知樓主返左而份part time幾耐
老婆未生之前佢都有返工,同埋估計樓主已經冇返part time
搵個50k老婆咪唔洗憂
而家主要問題係湊B問題, 樓主有無同老母傾下, 可唔可以改變下?
3個人大家傾下點樣合作湊B, 老婆想點湊, 有無教下奶奶?
一定好窄洗
唔夠錢洗就自然多拗撬
幫你推無問題
順便推到樓主出黎解釋下生之前有冇計劃過計過數d 收入夠唔夠

我認為生育係要計劃既
true
所以依家好多人都係無樓>唔生仔
始終同夫家住好易會有爭執
想知樓主係咪搞大左人個肚先要結婚
以前(2001)老豆搵16000咋

好彩佢哋當年十個月就供完間居屋。唔使俾租/供樓都勉強夠一家四口用
唔使幫我推,你想原樓主出黎你繼續努力

好奇一問,你係想:
A) 笑鳩同奚落原樓主
B) 討論計劃生育
C) why not both
2001年既16k 見洗好多嘛
個陣買樓都無咁吃力
2020 年20k 2個人用都窄
婆媳問題只古以來都難搞
包括我 包括我嫂嫂
不過我就覺得 最緊要個老公氹返自己
幾唔開心 都要傾
傾完老公要氹
因為件事 本身都好難話邊個岩 邊個唔岩
繼續討論下生育 住屋 婆媳關係 婚姻問題囉
連登年輕人多
會有越黎越多人面對哩d 事
至於你話係咪想笑鳩佢就唔係喇
真心笑唔出
都係果句啦,情侶仲可以分手,結左婚就唔勸離
奚落又未至於既
不過真心覺得一個已經成家既人要上黎forum 屌鳩自己老婆既人好廢
可能你話,佢都係想搵人呻下姐
唔計老母,老婆係你最親最愛既人
點解會有人會向其他人講老婆既不是?
如果佢上黎想問意見想改變現狀
相信大家都會好樂意幫佢
一味講自己老婆有幾唔好,唔體諒
圍爐搵人一齊屌老婆
對件事無幫助之餘,仲顯得自己小家
所以果個post 都幾有討論空間
推到原樓主入黎
樓主應該兩萬都冇,因為有提到放冇薪價
點都好,,樓主加油
miss咗原文
無錢真係做鬼都唔靈
試下過左office hour 再召喚
補充多少少樓主仲話自己老母係屋企唔做野只係匿係房到因為唔想見到老婆。樓主覺得自己老母無問題,但係就一定要自己老婆做家務。
大家都話樓主老母唔幫手
但係生仔係樓主兩公婆嘅事
老母幫手係人情唔幫都係道理
樓主有比錢老母
筆錢可以係家用同屋租
大家屌樓主老母係房唔出嚟
當然家務佢都應該分擔下
但係老母唔一定要幫你湊b
結論都係樓主太廢 tum唔掂兩條女 又窮走去學人生仔
睇返原來樓主係同老婆結左婚3年先生小朋友
到底有咩原因令你覺得係時候生?

想問下裝修費你外父係幾時借俾你,而你老婆又係幾時先追你還?
樓豬老母唔幫係無咩問題,但最大個問題係樓豬咩都推曬落自己老婆到姐。
冇錢要捱冇所謂呀
前題唔洗受氣囉
捱得都唔開心我做咩要同你捱
你話個老婆冇體諒你你自己都冇體諒過你老婆啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞