點解豬牛羊係食物貓狗係寵物?

102 回覆
23 Like 9 Dislike
唔想?你估咩動物都可以馴化?
唔好套人類思想落動物度,你就知動物係個人利益先於群體?
動物比人工業式養 郁都郁唔到 一定好開心好有利益啦
係 唔好意思講得唔清楚
有班veg係會judge人點解仲要繼續食肉
一有食得嘅動物生長過程殘忍/被虐待嘅片段出現 自然有啲人會留comment話 this is why I am a vegetarian blablabla 或者會表達 點解睇完呢啲片仲有人食肉

其他動物食肉=自然;人類食肉=殘忍 呢個logic
樓主冇問魚蝦 所以冇加落去比較sorly
https://www.books.com.tw/products/0010550356
買嚟睇
為什麼狗是寵物?豬是食物?:人類與動物之間的道德難題
Some We Love, Some We hate, Some We Eat: Why It’s So Hard To Think Straight About Animals
所有道德都係唔理性地將事物區分好壞,所以用理性冇辦法解釋到道德。
但理性唔係一切,純粹理性嘅世界無善無惡,人只不過係物質、生命亦唔重要、社會存續亦只係某種生物對其存續嘅手段,所以都唔重要。
人類之所以生存到今日,明顯有部分係靠野性,否則理性嘅人係唔會搵到生存嘅意義,會以死亡去解除生存嘅痛苦。
我之前有食過兔,都俾人屌話兔仔咁可愛都食得落其實歐美不嬲都有食兔習慣
呢句最啱,連長頸鹿穿山甲都係食物真係冇得輸
可能貓狗除毛唔方便
多年前睇左 真心唔太推薦
因為食豬牛羊好過同佢地玩,同貓狗玩好過食佢地。
豬牛羊好食啲掛
啱既, 但程度上唔同其他發展既社會政策, 而且諗既時候就算係非理性原因 佢都有得理性計算 例如社會反應政府將其估值量化 會將感性去理性量度 雖然只係形式而言
梗係唔會
但聽講社拜人會養獅子做寵物

你既論點若我無理解錯,
就係因為豬牛羊唔得意所以俾人食
人想以一種動物做主食,樣只係其中一個因素
仲要睇:
養殖環境
聽唔聽話
多唔多肉
繁殖速度快唔快
投入資源
等等...

所以樣衰並唔係絕路
因為貓狗唔好食
同埋佢地幾千年前為左求生主動痴埋人到做盟友 咪唔食囉
狗唔好食又點會叫做香肉
應該歷史原因黎ar ma

貓狗就馴養黎有特定用途,又生活得比較close

豬牛羊多數就養黎食,而且夠大件,殺一件都夠幾個人食
有睇過
睇完頭幾版 再睇結尾就得
題外話 好耐之前喺書展買咗一本幾得意嘅書
佢叫《自願被吃的豬》
主要講一啲哲學問題 本書係冇答案嘅 所以冇錯對之分
但我覺得可以作為討論動物權益嘅延伸
唔識up圖
唔小心加咗水印 我對唔住作者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞