點解豬牛羊係食物貓狗係寵物?

102 回覆
23 Like 9 Dislike
貓貓那麼可愛怎麼可以吃貓貓
狗狗那麼可愛怎麼可以吃狗狗
兔兔那麼可愛怎麼可以吃兔兔
鼠鼠(家鼠)那麼可愛怎麼可以吃鼠鼠(家鼠)
老一輩都有啲係唔食牛
佢地覺得牛係用黎姦田,食佢地好慘
你會唔會拎豬牛羊黎開主題CAFE???
狗肉
貓就有啲驚
貓肉難食(網上話好似又酸又鞋)
所以死咗要掛係樹上面
避免影響土地嘅酸鹼程度

另外,重點貓貓得意
其實冇專登配種的豬牛羊應該都難食?
我覺得只係飼養豬牛羊的成本低 食草就得
貓狗食肉成本高 冇人會諗住整同養隻好食的貓狗
所以貓狗係用黎做其他更有價值用用途
豬牛羊就要黎食
豬牛羊嘅價值在於俾我哋食 貓狗嘅價值在於俾我哋撚
都係利用啫
貓狗放到入屋
仲可以捉老鼠,守門口牧羊打獵
而牛羊大隻得快
所以攞嚟食
食豬牛唔食貓狗 理性上係冇stand point
有本書exactly 係講呢個問題
為什麼豬是食物狗是寵物 不過唔太建議睇 都幾悶

人唔係只有理性一面 唔駛咁執著
因為本身利用價值唔同
豬牛羊雞嘅功能本身就係食物
但係貓原本嚟捉老鼠
狗用嚟狩獵
貓狗本來個功能根本唔係食物
但後尾人類漸漸無咗捉老鼠同打獵嘅要求
貓狗就自然變左寵物
但豬牛羊雞as食物依然有需求
咁所以我地食多啲素啦 盡量唔食豬牛雞羊
咁佢地日對夜對嘅動物一開始個目的就係養黎食 但耕牛係絕對唔食
理性本來就可以解構道德同神聖,康德、尼采都討論過啦
古代d人都唔會食撚左自己隻馬啦,亦唔會食左唯一可以提供牛奶既牛,講到尾都係睇隻動物幫唔幫到你既jeh,可以係physical or mental
I love animal.jpg
食素但拍蚊既人係咪偽善
不殺生但睇醫生既人係咪偽死
死撚左佢咪最唔偽善,多撚餘
好簡單
你的樣子如何,你的日子必如何

生命無希望,前路不可創
樣子唔係重點
重點係好恰
人類古代史上連河馬都試過想馴化做家畜
一隻河馬既肉係牛既幾倍,馴化到就fat fat
但結果可想而知
相較之下豬牛羊勁快被馴化成功做家畜

所以就算樣衰,只要恰你唔到就會無事
所以我一直都唔反玉林食狗
不過講完一定會比連登仔屌
利申鐘意狗有養貓
可以睇返港台31最近兩集零距離科學,有講人係點樣開始馴養狗同貓
我又唔理你食咩,你中意食蝙蝠刺身都得添,點解個人選擇要無啦啦俾人話高高在上、偽善?

講到底人類就係仆街,有咩好討論?

利申:最近轉vegetarian
因為貓狗可愛囉
我諗佢講緊既係嗰種自己食素又要逼人食素,唔食就係仆街既人
唔係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞