點解豬牛羊係食物貓狗係寵物?

102 回覆
23 Like 9 Dislike
咁貓呢
你都識講貓狗係寵物
點解仲可以問點解唔食得
社會道德或者法例呢d都係因為人而制定出來
咁貓狗係寵物 大家都鍾意佢地被人當係食物
咁嘛社會規範左呢樣嘢囉
有咩好討論
唔係呢種意思

肉牛豬雞係改良過
點會無理性

樓上講成本效益 功用等等都係rational 計算
應該係類似瘋牛症既概念
瘋牛症就係牛食返牛,變到 short 左
人食返類似自己既蛋白,食得多個腦都會出事
而人同貓狗身上既蛋白係比較相似,而同牛羊豬就有一定距離,所以可以放心食用

選我正解
但你會唔會養河馬做寵物先?
你搞清楚個問題先
重點係講緊點解唔可以食貓狗
係價值論問題
唔係效益問題
唔等於d動物有得咁唔平等
有冇寵物人食用人
你up緊乜鳩
可以睇睇Peter Singer入門講animal先
我哋再討論
點解李嘉誠係有錢人,你呀爺係耕田?
有咩唔公平
豬雞牛被人類馴化,已經變成靠人類生存既物種。
理性諗繁殖先係生物既目標,而家雞有幾十億數量唔係好成功?

你點解用人類既思維去套落動物度?
其實你啱嘅 唔食同唔可以食係有分別
但社會建構係可以由唔食慢慢形成個norms
變到唔可以食
係呀 正正係社會上愈來愈多人同意唔應該食 就變左社會契約 甚至立埋法禁止

但理性上好似冇咩好嘅理由支持 咁就變左多數暴力去限制其他人自由
人係同類,唔食都講得通
對得連豬多
少食咗豬肉
其實係同理圈有關,愈近中心點就愈care, 例如親人死 vs 陌生人死,自己地方災難 vs 別國災難。 如果要揀當咩生物做食物,就會偏向揀最外圍嘅。

至於點決定咩動物放邊度,係取決於好多原因:
愈常見到,愈多共處就會愈近同理圈中心,如人類貓狗 vs 灰熊獅子。
愈多共通點、相似點,就愈近中心,如哺乳類 vs 昆蟲。
社會集體道德觀都會影響,如印度教唔食牛,回教唔食豬,食人族都會食人。

個圈同道德觀都會隨住年代轉變,以前鍾意用酷刑,古代處死都鍾意折磨。而家死刑都有d 國家廢除左,就算有都係電死毒死等等。
ON9
魚呢
蝦呢
睇唔到你真係想我有禮貌咁答你
因為貓同狗好可愛, 可愛就大晒, 就是正義
唔計愛護動物個班,大部分人對動物都冇咩感情,有感情既係對自己隻寵物姐。問題既重點唔係邊種動物,係個方式。你都唔會養鵝,但食鵝肝好殘忍所以咪有人屌。牛個d平時有野食有地方活動冇咩人會屌,但太殘忍既屠場一樣會比人屌。所以唔好係到轉牛角尖啦樓主,比個例子你,動物實驗都唔一定係做鼠豬兔,beagles咪一樣會用。
Sor
唔公平既位就係 有d動物用黎殺 有d就當佢主人
佢變成靠人類既動物唔係佢想 你亦都冇問過佢既意願(當然佢都唔會答你)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞