點解豬牛羊係食物貓狗係寵物?

102 回覆
23 Like 9 Dislike
貓狗係生命豬牛羊就唔係
推廣食狗食貓合化法
記得睇過一本書係解釋呢個現象
個結論係 因為你生活上接觸貓狗多啲 同佢地相處嘅時間長啲 令你地有咗一個友誼/家人/同一個群體bonding 所以當佢地受到虐待 或者不人道的對待 會激法你嘅惻隱之心去幫佢地

相反 豬牛其實你細細個個perception已經當佢地係食物 加上相對少人會當牛羊豬係寵物 所以你唔會諗太多人道上嘅問題 因為你同佢地嘅唯一一個bonding就係你係predator佢係你嘅獵物 個關係好薄弱
豬牛羊大件啲 多肉啲
讀多啲書啦屌
大丹犬都好大隻好多肉喎
你當答左架喇
有寵物豬 寵物羊,亦有食肉貓食用狗
乜撚野問題黎
因為外型可愛d囉,等於人類社會中靚d嘅人地位都會高過醜人
韓國,越南個D食狗咪合法囉
我再概括下我個問題啦:邊食豬牛羊邊屌人食貓狗既人係咪偽善
冇計 有感情就會偏袒
不過確實人各有自己選擇 最緊要唔好將自己嗰套擺上人地身上
只要唔好食到物種絕種 或者傳播病毒 其實個人覺得食咩都得 但唔好同我一齊食

最偽善 亦最黑人憎嘅其實係班veg
班veg個種高高在上既姿態諗起都
點偽法

佢唔想殺果啲動物咪唔食囉
有幾高高在上
人都係動物
你會唔會食呀
唔係,因為善本身嘅本的就係區分同歧視
家明
呢個真係冇辦法
但係就算豬牛羊或者任何唔係寵物既動物
最低限度都唔可以虐待佢地
你要食就直接殺左佢
咪撚為左滿足自己變態既慾望令任何生物受不必要既痛苦
每當有新聞係虐畜既時候總有班死柒頭出黎叫人咪撚食肉囉on9大愛撚咁
大概可以咁理解:
人,係頂級消費動物,姐係食其他動物,乃自然定論,等同獅子食斑馬
不過,因為人類文明不斷發展,發現狗,對比起豬牛羊,確實係會忠誠於人類,亦越來越融入人類生活。但人始終要食肉,但雞魚牛豬,其實已經完全足夠提供營養。
所以,唔食狗,係人類文化進程,同民主進程一樣,唔應該攞幾百年前黎講
亦可以咁講,點解要笑9支那人食野味,都係同一道理
咁樣我洗鬼睇書
以前做畜牧業既人日日都同家畜一齊訓
牛仔日日對住啲牛
牧羊人日日對住啲羊
咪又係照劏照食

豬牛羊係食物最主要原因
係佢地馴化之後可以供應大量肉類
狗都勉強做到,貓就唔得
同時人類發現狗馴化後可以幫自己打獵
所以比較少人食狗
而貓...肉少難食又幫唔到手,只能做玩物
就咁睇Wiki 貓喺以前可能有d用

古埃及人飼養貓的紀錄可追溯至3,600年前,目的可能為捕鼠及其他齧齒目動物,以防止牠們吃掉榖物,也可能基於愛的出發點,養貓與人相伴。
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/猫

應該係有用就係寵物 冇用就係食物
而對於中國人黎講就所有野都係食物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞